Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Інформація щодо систем оцінювання роботи прокурорів

У ЗМІ почала з’являтись хибна інформація про те, що в Офісі Генерального прокурора нібито не знайшли підтримки ідеї запровадження регулярного оцінювання прокурорів шляхом тестування, проходження співбесід, отримання анонімних відгуків від колег по роботі.

Оскільки опублікована інформація спотворює стан і кроки з реформування органів прокуратури, Офіс Генерального прокурора вважає за необхідне повідомити про наступне.

На рівні Закону України «Про прокуратуру» зі змінами від 19.09.2019 передбачено запровадження двох відповідних систем:

- оцінювання якості роботи прокурорів та

- індивідуального оцінювання якості роботи прокурорів.

Перша система визначає порядок та умови щорічного преміювання прокурорів за результатами оцінювання та напрями професійного розвитку прокурора. Друга спрямована на оцінювання якості роботи прокурора відповідно до встановлених критеріїв, має сприяти професійному розвитку прокурорів під час виконання службових обов’язків і проводиться раз на 4 роки.

Запровадження цих систем оцінювання передбачені також Стратегією розвитку прокуратури на 2021-2023 роки (наказ Генерального прокурора від 16.10.2020 № 48), у тому числі через втілення в практику нових стандартів та критеріїв індивідуального оцінювання якості роботи прокурора.

Перша система уже пілотується в ряді регіонів України та окремих структурних підрозділах Офісу Генерального прокурора. Ця система оцінювання є багатокомпонентною і має сприяти визначенню подальших напрямів професійного розвитку прокурора.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням рф та новими викликами, які постали перед органами кримінальної юстиції, прийнято рішення про продовження пілотного проєкту. Серед причин також і незавершений процес автоматизації проведення оцінювання, оскільки у встановлені терміни з об’єктивних причин не відбулось заплановане запровадження електронної системи управління людським персоналом (e-HR). Робота на даному напрямі триває.

Щодо другої системи, то основним об’єктом оцінювання стануть функціональні компетенції прокурорів за критеріями, які наразі перебувають у процесі визначення. Окрім цього, на результат впливатиме дотримання працівником норм професійної етики та його поведінка. Не залишаться поза увагою результати роботи (навантаження) та ділова активність прокурора, а також управлінські компетенції, які будуть визначатися за допомогою методу 360 та психологічного тестування.

Тобто Офіс Генерального прокурора активно працює над імплементацією систем оцінювання діяльності прокурорів та відкритий до комунікацій з цих питань.