Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор зустрівся з Радою бізнес-омбудсмена та представниками бізнес-спільноти

Під час зустрічі говорили про нещодавні резонансні справи і про взаємодію держави та бізнесу у стратегічній перспективі.

«Радий, що ця наша заздалегідь запланована зустріч стала майданчиком для відвертої розмови», – зауважив Генпрокурор.

У форматі відкритого діалогу учасники зустрічі мали змогу поділитися чутливими питаннями та почути позицію органів прокуратури. А також дізнатися про те, що вже зроблено та буде зроблено для посилення захисту суб'єктів інвестиційної діяльності та взаємодії контролюючих органів та правоохоронних органів з бізнесом.

Андрій Костін розповів, що в Офісі Генерального прокурора на постійній основі діє спеціалізоване управління із захисту інвестицій.

«Лише протягом 2023 року цей підрозділ розглянув 152 звернення, а загалом він здійснює спеціалізований контроль у 215 кейсах. У 120 випадках ми вже тією чи іншою мірою допомогли суб’єктам підприємницької діяльності», – уточнив Генпрокурор.

Андрій Костін нагадав, що минулого року відбулась зустріч з Міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим та IT-спільнотою. За результатами цієї зустрічі з 1 січня цього року в тестовому режимі запроваджено, з використанням інформаційних ресурсів прокуратури, фіксування обшуків у суб’єктів господарювання, яке дозволяє відстежувати та проводити оцінку співмірності процесуальних дій щодо підприємців.

За результатами зустрічі Генпрокурор спільно з бізнес-омбудсменом Романом Ващуком визначили подальші кроки:

-звернутися до органів державної влади із запитом щодо призначення керівників контролюючих органів: Державної податкової та митної служб, Держпродспоживслужби;

-активно співпрацювати з метою недопущення будь-яких проявів неправомірного тиску на чесний бізнес;

-у продовження діалогу запровадити щоквартальні зустрічі Генерального прокурора з бізнес асоціаціями, на яких можна буде відкрито обговорювати усі поточні проблеми та необхідні спільні дії.

«Мій головний сигнал: чесний бізнес завжди може розраховувати на захист своїх прав та відкритий діалог із державою. Адже ми всі – і прокурори, і правоохоронці, і підприємці – передусім, українці. Наша головна спільна мета – перемога над ворогом. І саме єдність та співпраця є запоруками міцності нашої держави та нашої спільної Перемоги», – наголосив Андрій Костін.

По завершенню зустрічі відбувся підхід до преси. Відповідаючи на запитання журналістів, Андрій Костін розповів, що наразі департаменти Офісу Генпрокурора вивчають нещодавнє рішення РНБО, після чого будуть розроблені практичні подальші кроки.

«Адже це рішення – сигнал щодо пріоритетів у взаємодії держави та бізнесу. І воно містить чіткі орієнтири для дій. Працюємо над їх втіленням», – зазначив Генпрокурор.

Андрій Костін також наголосив на необхідності якнайшвидшого призначення доброчесного та ефективного керівника БЕБ та внесення актуальних змін до КПК, які стосуються розслідування економічних злочинів.