Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор та Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні підписали Меморандум про взаєморозуміння

Генеральний прокурор Андрій Костін та Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде підписали Меморандум про взаєморозуміння між інституціями.

«Захист дітей, врахування їхніх інтересів і потреб у кримінальному процесі є абсолютним пріоритетом для Офісу Генерального прокурора. ЮНІСЕФ є нашим ключовим партнером у захисті прав дітей та протидії домашньому насильству», – зазначив Андрій Костін.

Генпрокурор подякував за співпрацю і внесок, зроблений у впровадження стандартів правосуддя, дружнього до дітей.

ЮНІСЕФ надав неоціненну допомогу у відкритті 11 спеціалізованих центрів за моделлю Барнахус та організації спеціалізованого навчання для представників ювенальної юстиції. Також об'єднуються зусилля для запобігання злочинності серед неповнолітніх.

«Надзвичайно важливою сферою нашої співпраці є також забезпечення відповідальності за злочини проти дітей, які чинить росія. Щодня агресор вбиває і викрадає українських дітей, руйнує їхні домівки, садочки та школи. російська агресія позбавляє їх права на дитинство. Роль ООН в документуванні та підтримці ініціатив України щодо притягнення винних до відповідальності має вирішальне значення для відновлення справедливості для всіх українських дітей», – зауважив Андрій Костін.

Підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Офісом Генерального прокурора та Представництвом Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні створює можливості для адаптації кримінальної юстиції до найкращих інтересів дітей та протидії домашньому насильству.

Офіс Генпрокурора спільно з експертною командою ЮНІСЕФ створює фундамент для формування дружньої до дітей юстиції та формування потерпіло орієнтованих підходів у процесах притягнення до відповідальності кривдників за фактами домашнього насильства.

Серед основних цілей:

-впроваджуємо практику міждисциплінарного реагування фахівцями на потреби дітей, які потрапляють у кримінальних процес;

-формуємо підходи до розслідування, які відповідають найкращим інтересам дитини;

-спільні проєкти та заходи, які сприятимуть дослідженню причин дитячої злочинності та злочинів, вчинених щодо дітей, формування та реалізація спільно з іншими органами комплексних заходів, спрямованих на попередження насильства, інших форм злочинності, які шкодять дітям, підвищення правової свідомості, що сприятиме забезпеченню їх безпеки та профілактики злочинів, особливо щодо вразливих категорій дітей;

-удосконалення законодавства щодо захисту дітей у кримінальних провадженнях;

-створення умов для забезпечення прав та інтересів постраждалих від домашнього насильства та невідворотності покарання кривдника;

-формування стійких спеціалізованих команд прокурорів, слідчих, дізнавачів, адвокатів, працівників служб та інших фахівців, спроможних захистити права дитини та постраждалих від домашнього насильства у кримінальних провадженнях.

Начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Юлія Усенко зауважила, що лише спільно з національними фахівцями та міжнародними партнерами можна створити умови для майбутнього українських дітей без кримінальних хронік та несправедливості, збереження їхнього ментального здоров’я задля формування ними майбутнього нашої держави та її відбудови.