Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор обговорив з експертками місії ОБСЄ шляхи співпраці у розслідуванні злочинів, пов'язаних із незаконним утриманням агресором українських цивільних

Генеральний прокурор Андрій Костін провів зустріч з експертками місії Московського механізму ОБСЄ — професором Веронікою Білковою, доктором Еліною Штейнерте та доктором Сесилією Хеллештвайт.

Обговорили шляхи співпраці у розслідуванні злочинів, пов'язаних із незаконним утриманням агресором українських цивільних.

«Масштабність та систематичність таких порушень, у поєднанні з тортурами та жорстоким поводженням, свідчить про те, що росія реалізує цілеспрямовану політику залякування та терору проти українців. Тисячі чоловіків, жінок та неповнолітніх залишаються в російській неволі»,зазначив Андрій Костін.

Генпрокурор розповів, що у національних розслідуваннях повідомлено про підозру 123 особам, висунуто обвинувачення 87 особам та засуджено 39 осіб за воєнні злочини, пов'язані з катуваннями та жорстоким поводженням з цивільними та військовополоненими. Разом з тим, він акцентував, що на додачу до цих зусиль Україна потребує підтримки світової спільноти у створенні міжнародного механізму для розшуку та повернення незаконно утримуваних.

«Ми відкриті до обміну з ОБСЄ інформацією про порушення росією прав людини та міжнародного права і сподіваємося на продовження та розширення нашої співпраці», – зауважив Андрій Костін.