Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор на Донеччині обговорила із силовиками та керівництвом держадміністрацій роботу в умовах особливого періоду

Прокурори та правоохоронні органи чітко виконують свої обов’язки в межах визначених повноважень та готові до будь-якого розвитку подій. Про це Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила на нараді із силовиками на Донеччині. У Краматорській окружній прокуратурі під її головуванням обговорили питання діяльності правоохоронної системи у особливий період.

У заході взяли участь голова Донецької ОДА, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко та голова Луганської ОДА, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай, керівники Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської та Одеської обласних прокуратур, Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об’єднаних сил. А також начальники головних управлінь Нацполіції та СБУ Луганщини та Донеччини, директор теруправління ДБР у Краматорську, Командувач об’єднаних сил та начальник Донецького зонального відділу Військової служби правопорядку.

«Ситуація чергової спроби ескалації та поширення російської гібридної агресії вимагає максимальної мобілізації та консолідації зусиль правоохоронних та інших державних органів для відбиття можливої атаки ворога. Безперечно, органи прокуратури у межах своєї компетенції координуватимуть роботу правоохоронної системи в умовах будь-якого розвитку подій. Жоден факт посягання на територіальну цілісність та суверенітет України, життя та здоров’я наших громадян не залишиться без нашої уваги.  Ми маємо необхідний досвід та механізми», – зазначила Генпрокурор.

Ірина Венедіктова наголосила, що правоохоронні органи зараз мають продемонструвати неабияку злагодженість у протидії найтяжчим міжнародним злочинам, які вчиняються в умовах збройного конфлікту.

«В Офісі Генпрокурора під моїм безпосереднім куруванням діє спеціалізований Департамент щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, аналогічні управління працюють в Донецькій та Луганській обласних прокуратурах. З минулого року ми спільно з керівниками правоохоронних органів розпочали спеціалізацію слідчих підрозділів Служби безпеки України та Нацполіції. Зараз у нас вже є кваліфіковані кадри, налагоджена постійна комунікація з правозахисними організаціями, громадянським суспільством та іноземними компетентними органами і міжнародними юрисдикціями. Весь цей арсенал дозволяє швидко та ефективно організувати роботу із документування, розслідування та притягнення винних до відповідальності», – підкреслила Генпрокурор.

Розслідування розв’язання та ведення агресивної війни проти України і пов’язаних із нею тяжких та особливо тяжких злочинів триває вже вісім років не припиняється ні на мить. За цей період вже виявлено понад 31 тисячу таких правопорушень  і матеріали щодо чверті з них злочинів направлено для розгляду до суду. Судами вже ухвалено понад 4 тисячі вироків. Зараз органи прокуратури та інші правоохоронні органи сподіваються на активну та ефективну співпрацю із громадянами України.

«Всі зафіксовані громадянами будь-які можливі прояви агресії Російської Федерації – фото-, відео- та інші матеріали стануть важливими доказами злочинів проти нашої держави та її громадян. Вони, в тому числі, будуть основою судових процесів над злочинцями як на національному, так і міжнародному рівні. У разі необхідності, у Офісі Генпрокурора буде організовано цілодобову «гарячу лінію», куди кожен 24/7 зможе надати таку інформацію за телефоном, месенджером чи на електронну пошту. Разом з тим, ми розраховуємо на дипломатичний, мирний та переговорний спосіб врегулювання ситуації», – резюмувала Генпрокурор.

Керівники правоохоронних та державних органів узгодили чіткі алгоритми роботи для протидії всім загрозам.