Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін вважає, що дії РФ в Україні можна кваліфікувати як геноцид

Таку заяву Генеральний прокурор зробив під час дискусії «Russia’s Actions in Ukraine and the Crime of Genocide», організованій United States Institute of Peace у Вашингтоні. 

«Головне питання дискусії чи можна кваліфікувати дії РФ в Україні як геноцид? Моя відповідь: так. Йдеться про злочин геноциду, разом зі злочином агресії та воєнними злочинами», - наголосив Андрій Костін. 

Він також додав, що світ бачить як агресор свідомо обирає ціллю мирне населення. У кожному звільненому селі або місті виявляють одну і ту саму картину: сотні загиблих, закатованих і забитих до смерті. Як у березні в Бучі, так зараз в Ізюмі.

«Сотні тисяч українців пройшли через фільтраційні табори і були депортовані до РФ та Білорусі. Але найгірше, що примусово вивозять дітей, сиротам дають російське громадянство. Буде надзвичайно складно повернути їх додому, адже російська влада приховує їх попередні біографії», - підкреслив Генпрокурор.

Андрій Костін поінформував, що вже ідентифіковано понад 5,5 тисяч депортованих дітей. Але реальна цифра набагато більша. І це також є нічим іншим, як актом геноциду.

Він також назвав пріоритетним питання відбудови України і виплат постраждалим від російської агресії. Генеральний прокурор зауважив, що українська сторона зацікавлена в тісній співпраці з партнерами для пошуку активів підсанкційних осіб і злочинців та розробки механізму компенсації.

«Мій месседж простий: сила права має переважати над правом сили. Йдеться не лише про Україну – Путін прагне зруйнувати систему міжнародного права, яка діє в усьому світі. Тому створення Трибуналу для вищого військово-політичного керівництва РФ і притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах і геноциді українців – наше спільне завдання», - заявив Костін. 

За словами Генпрокурора, геноцид не є новим або надміру рідкісним явищем в історії. Від різних форм геноциду лише у XX сторіччі загинули мільйони людей. 

Андрій Костін також відвідав Меморіальний музей Голокосту у Вашингтоні. Він запалив свічку в Залі Пам’яті, де згадують жертв геноциду з різних місць – у тому числі Бабиного Яру. Генеральний прокурор висловив вдячність директорці Музею Сарі Дж. Блумфілд за підтримку України.

«Є багато спільного між геноцидом єврейського народу під час Другої світової війни та війною РФ проти України. Українців вбивають, бо вони українці, як євреїв вбивали за те, що вони євреї. Маємо це спинити та покарати воєнних злочинців», - зазначив Генпрокурор.