Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Екснардепу - власнику заблокованого проросійського телеканалу повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури заочно повідомлено про підозру народному депутату України VII, VIII скликань у державній зраді, веденні інформаційно-підривної діяльності проти України та у вчиненні умисних дій, спрямованих на приниження національної честі та гідності (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 161 КК України).

За даними слідства, ще до початку повномасштабного вторгнення рф підозрюваний почав активно допомагати державі-агресору в проведенні підривної діяльності проти України.

На виконання завдань російських кураторів колишній народний депутат створив та поширив на підконтрольному йому телеканалі, а також каналах відеохостингу YouTube деструктивну пропаганду. Він висловлював проросійські погляди, а також неодноразово брав участь у різних політичних шоу.

У виступах та інтерв’ю підозрюваний поширював російські наративи про те, що в Україні іде «культурна війна та переслідуються інакодумаючі», пропагував ідеї, спрямовані на дискредитацію незалежності нашої держави та необхідності виконання домовленостей з рф.

Також екснардеп переконував свою аудиторію у помилковості, неправильності та недоцільності теперішнього зовнішнього та внутрішнього політичного курсу України, орієнтованого на євроінтеграцію та вступ до НАТО.

Ці публікації та відеозаписи активно «розганялися» пропагандистами в інтернеті та соцмережах і були доступними необмеженій кількості користувачів.

Такими діями підозрюваний надав допомогу представникам рф у проведенні підривної діяльності проти України в інформаційній сфері.

Згідно з висновком комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, виступи та інтерв’ю підозрюваного є акціями вигідного впливу, які завдають шкоди безпеці України в інформаційній сфері та є формою підривної діяльності проти держави Україна, сприяють рф в підривній діяльності проти України у формі втручання у внутрішню політику України шляхом цілеспрямованого інформаційно-психологічного впливу.

Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБУ України в м. Києві та Київській області за оперативного супроводу СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.