Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Екснардепа - власника заблокованого проросійського телеканалу судитимуть за державну зраду та інформаційно-підривну діяльність

Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно народного депутата України VII і VIII скликань.

Йому інкриміновано державну зраду, ведення інформаційно-підривної діяльності проти України та вчинення умисних дій, спрямованих на приниження національної честі та гідності, розпалюванні національної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 161 КК України).

Розслідуванням встановлено, що ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну обвинувачений почав активно допомагати рф в проведенні підривної діяльності проти України.

Екснардеп створив та поширював на підконтрольному йому телеканалі, а також відеохостингу YouTube тези російської пропаганди. У виступах та інтерв’ю він заявляв, що в Україні йде «культурна війна та переслідуються інакомислячих», пропагував ідеї, спрямовані на дискредитацію незалежності нашої держави та необхідності виконання домовленостей з рф.

Також екснардеп переконував свою аудиторію у помилковості та недоцільності теперішнього зовнішнього та внутрішнього політичного курсу України, орієнтованого на євроінтеграцію та вступ до НАТО.

Зазначені публікації та відеозаписи активно «розганялися» пропагандистами в соцмережах та були доступними необмеженій кількості користувачів.

Такими діями обвинувачений надав допомогу представникам рф у проведенні підривної діяльності проти України в інформаційній сфері.

Згідно з висновком комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, його виступи та інтерв’ю завдають шкоди інформаційній безпеці України та є формою підривної діяльності проти держави Україна, сприяють рф.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося слідчими ГУ СБУ України в м. Києві та Київській області за оперативного супроводу СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.