Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ексміністру освіти часів президента-втікача повідомлено про нову підозру у співпраці з фсб рф

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури викрито нові факти співпраці з росією міністра освіти і науки України 2010-2014 років, підозрюваного у держзраді.

Наразі йому повідомлено про нову підозру – у пособництві державі-агресору, порушенні законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, ексурядовець часів президента-втікача з 2014 року перебуває в рф та відкрито поділяє погляди про необхідність «демілітаризації» та «денацифікації» України, «захисту населення від геноциду київського режиму».

У 2021 році він почав співпрацювати з фсб рф з метою розвідувально-підривної діяльності на шкоду Україні. Після російського вторгнення активно допомагав державі-агресору.

Підозрюваний брав участь в організації роботи незаконно утворених «військово-цивільних адміністрацій» на тимчасово окупованих територіях Запорізької і Херсонської областей. Розробив структуру цих псевдоорганів та їхню нормативну базу, координував діяльність керівництва.

Він «опікувався» новою «ідеологією», системою освіти та охорони здоров’я, службою з надзвичайних ситуацій. Про результати доповідав представникам профільних міністерств в уряді рф.

Також слідство встановило факти участі підозрюваного у мародерстві на захопленій ворогом території Мелітополя.

У змові із заступником так званого «постійного представника голови Чеченської Республіки на території АР Крим» навесні 2022 року вони організували вивезення сільгосптехніки з місцевих підприємств до Криму.

Раніше за здійснення підривної діяльності проти України ексурядовцю повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.