Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Двох «виманювачів» коштів у військовослужбовців ЗСУ та їхніх близьких затримано на Київщині й Вінниччині

За процесуального керівництва прокурорів Київської та Вінницької обласних прокуратур викрито злочинні схеми видурювання грошей у військовослужбовців Збройних Сил України та їхніх близьких.

За даними слідства, мешканець Київщини вирішив збагатитися за рахунок односельця, у якого брат служить в ЗСУ та зник безвісти під час бойового завдання.

Підозрюваний зателефонував чоловіку та представився лікарем військового шпиталю на території Республіки Білорусь, де нібито лікується військовий.

У лютому-березні 2023 року він неодноразово здійснював телефонні дзвінки та говорив про необхідність переведення коштів для придбання медикаментів братові.

Введений в оману потерпілий тричі перерахував псевдолікарю кошти на загальну суму майже 30 тис грн.

Після документування цих фактів «виманювача» грошей затримано.

Під час обшуків за його місцем проживання виявлено та вилучено корпус і запал до гранат, набої, банківські картки.

Фігуранту повідомлено про підозру у шахрайстві та незаконному поводженні з бойовими припасами (ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 263 КК України).

Ще на одній схемі «заробітку» викрито фізичну особу-підприємця з Вінниччини.

Відповідно до матеріалів слідства, підозрюваний вимагав від комісованого внаслідок поранення військовослужбовця ЗСУ та його матері повернути майже 1 млн грн неіснуючого боргу. Висловлював погрози та застосовував фізичне насильство.

Чоловіка затримали під час одержання від потерпілого 200 тис грн.

Наразі йому повідомлено про підозру у вимаганні, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 189 КК України) та обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюють слідчі ГУ Нацполіції в Київській та Вінницькій областях. Оперативний супровід – регіональні управління СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.