Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Двом жителям Сумщини повідомлено про підозру за збір даних для спецслужб РФ

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури затримано двох жителів Шосткинського району Сумської області, які збирали дані для спецслужб РФ. Одному з них повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України), іншому – у поширенні інформації про розташування Збройних Сил України (ч. 2 ст. 114-2 КК України).

За даними слідства, під час повномасштабного вторгнення представник спецслужби РФ завербував громадянина. На виконання завдань куратора він збирав інформацію про місцезнаходження військовослужбовців, військової техніки Збройних Сил України та інших військових формувань, їхньої кількості на території Шосткинського району Сумської області.

Також дані про позиції підрозділів українських захисників та місця проживання особового складу чоловік отримував від свого знайомого, після чого надсилав їх російському куратору на один із месенджерів. Отримані дані окупанти використовували для обстрілів.

Чоловіка, завербованого спецслужбами РФ, затримали в лісосмузі під час вилучення автоматичної зброї та вибухівки зі схрону. За попередніми даними, він планував вчинити ряд тяжких злочинів щодо військовослужбовців ЗСУ. Його знайомого затримали за місцем проживання.

На даний час вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Управління СБУ в Сумській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.