Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Дотримання прав громадян у місцях несвободи в умовах агресії рф та окупації територій – спільний вектор роботи прокурорів та правозахисників

Об’єднання зусиль для захисту прав людини в місцях несвободи та проблемні питання роботи пенітенціарної системи в умовах російської збройної агресії обговорили на черговій зустрічі в Офісі Генерального прокурора.

Заступник Генпрокурора Вікторія Літвінова зустрілася з представниками правозахисних громадських організацій, які системно та ефективно співпрацюють з органами правопорядку.

«Сьогодні органам прокуратури спільно з громадським сектором необхідно розробити механізм нашої взаємодії задля забезпечення дотримання конституційних прав ув’язнених та засуджених в умовах воєнного стану та окупації територій, а також механізмів усунення порушення», - акцентувала Вікторія Літвінова.

Учасники зустрічі виокремили найнагальніші проблеми у сфері додержання законів в кримінально-виконавчій системі: забезпечення швидкої евакуації із зони активних бойових дій та лінії зіткнення, захоплення ворогом установ відбування покарань та їхнє функціонування на тимчасово окупованих територіях, примусове вивезення громадян до рф, катування та тортури українців в окупації як спосіб залякування тощо.

За словами начальника Департаменту протидії порушенням прав людини в правоохоронній та пенітенціарній сферах Офісу Генпрокурора Михайла Подоляка, у зв’язку з російською агресією на початку 2022 року 10 установ ДКВС захоплені ворогом.

Внаслідок цього понад 2,5 тисяч осіб залишилися на окупованих у перші тижні та місяці війни територіях Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській областях.

Водночас завдяки прокурорському реагуванню, органам державної влади, міжнародним і національним правозахисним організаціям вдалося евакуювати майже 5 тисяч ув’язнених і засуджених.

Окрему увагу присутні приділили дітям в місцях несвободи, які потребують особливого підходу.

Неповнолітні, які перебувають у слідчих ізоляторах та виховних колоніях, потребують ефективної психосоціальної та корекційної роботи, яка б відповідала міжнародним стандартам роботи з дітьми, які перебувають у конфлікті із законом.

«Наразі за ініціативи Офісу Генпрокурора стартує пілотний проєкт щодо імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у практичну діяльність. Вкрай важливим є залучення громадськості до проведення просвітницьких, навчальних профілактичних заходів з неповнолітніми, які засуджені до відбування покарань не пов’язаних з позбавленням волі», – підкреслила начальник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генпрокурора Юлія Усенко.

Представники правозахисних організацій поінформували про свої напрацювання, надали практичні кейси порушень прав громадян в місцях несвободи, звіти, підготовлені під час моніторингових візитів.

Зокрема, на зустрічі презентовано звіт «Дев’ять кіл пекла»: місця утримання в Україні під російською окупацією», що підготували міжнародні та українські правозахисники.

Представники громадського сектору наголосили на необхідності збереження ефективної взаємодії з Офісом Генерального прокурора задля оперативного реагування.