Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Допомога, відповідальність, компенсації. Представники Офісу Генпрокурора в ООН обговорили забезпечення відповідальності за злочини сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом

Прокурор зі зв’язку для Євроюсту від України Мирослава Красноборова взяла участь у заході високого рівня «Цілісний шлях до правосуддя для потерпілих від сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом (СНПК)», який відбувся на полях 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Захід був присвячений обговоренню викликів, повʼязаних із розслідуванням злочинів СНПК в Україні та країнах Африки, а також забезпеченням всеосяжної підтримки для потерпілих з урахуванням найкращих практик людиноцентричного підходу.

Під час свого виступу Мирослава Красноборова зосередила увагу на масовості та системності злочинів сексуального насильства, які вчиняють військовослужбовці рф. 235 випадків, зафіксовані у всіх девʼяти регіонах, де перебували окупаційні війська, свідчать про свідому тактику агресора, спрямовану на знищення української ідентичності.

«Сексуальне насильство з боку російських військових часто спрямоване проти тих, хто ідентифікує себе як українець та має проукраїнські погляди. Ми також маємо свідчення того, що ці злочини не просто толеруються, але й прямо заохочуються командуванням, зокрема, проти матерів, дружин та сестер військовослужбовців Збройних сил України», – зазначила вона.

Мирослава Красноборова також розповіла про зусилля Офісу Генпрокурора, спрямовані на підтримку постраждалих від злочинів СНПК. Зокрема, у співпраці з міжнародними партнерами активно розробляються необхідні механізми підтримки на основі підходу, орієнтованого на інтереси потерпілих і свідків. Передові міжнародні практики активно впроваджуються в роботу створеним минулого року спеціалізованим управлінням щодо злочинів СНПК.

«Ми працюємо над розвитком інституцій та механізмів, які дозволять постраждалим відчувати себе максимально комфортно, аби вони мали силу в собі повідомити про ці злочини та розірвати коло мовчання. Наші зусилля включають надання необхідної юридичної, психологічної та соціальної підтримки», – зауважила прокурорка.

За її словами, надважливим для забезпечення комплексного правосуддя є виконання одночасно декількох умов, серед яких допомога потерпілим, притягнення винних до відповідальності та створення механізмів для відшкодування збитків.

Спецпредставниця Генсекретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміла Паттен також констатувала необхідність комплексного та дієвого правосуддя разом з впровадженням людиноцентричного підходу, важливість якого була визнана Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

«В ім'я тих, хто пережив ці злочини, ми повинні забезпечити правосуддя, а не просто існування закону. В ім'я майбутніх поколінь ми повинні зробити систему відповідальності правилом, а не рідкісним винятком. Разом посилюючи кожен компонент правосуддя, ми можемо змінити вікову культуру безкарності на культуру запобігання та стримування», – підкреслила Паттен.

Захід високого рівня був організований Офісом Спецпредставниці ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту за підтримки постійних представництв при ООН Демократичної Республіки Конго, Норвегії та Сьєрра-Леоне. У ньому взяли участь лідери африканських держав, представники міжнародної правової спільноти, правозахисники та журналісти.