Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До Міжнародного кримінального суду направлено чергові докази злочинів РФ проти корінного народу Криму

18 травня 2022 року до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду направлені чергові докази вчинення Російською Федерацією та її окупаційною адміністрацією злочинів проти людяності на території окупованого півострова.

Офіс Генерального прокурора і прокуратура АР Крим та м. Севастополя спільно з правозахисними організаціями Global Rights Compliance, Кримською правозахисною групою, Truth Hounds та Кримським інститутом стратегічних досліджень зібрали докази переслідування кримських татар за політичними, етнічними та релігійними ознаками, що вчиняються на півострові з часу окупації.

Для переслідування корінного народу Криму окупанти застосовують кримінальні й адміністративні заходи, обмежують право сповідувати свою релігію та знищують культурну спадщину.

З початку окупації півострова близько 30 тисяч кримських татар були вимушені покинути його територію через створені нестерпні умови проживання та переслідування. 22 активіста викрадені або зникли безвісти. Катуванням піддавалися щонайменше 18 кримських татар, понад 200 – зазнали політично упередженого переслідування, а принаймні 136 – утримуються як політичні в'язні. Близько 75% обшуків, проведених окупантами в Криму, припадає на кримських татар та майже 83% усіх затриманих становлять кримські татари.

Держава-окупант та її адміністрація систематично проводять розгорнуту кампанію переслідування корінного народу Криму, серйозно порушуючи права людини. Такими методами РФ усуває незгодних з окупацією громадян України. Також це слугує нагадуванням іншим нелояльним групам населення про наслідки протидії російській окупаційній політиці. Усі ці серйозні порушення є злочинами проти людяності за статтею 7 Римського статуту.

Це дванадцяте інформаційне повідомлення подане до Офісу прокурора МКС щодо численних злочинів, які вчиняються РФ та її окупаційною адміністрацією на території окупованого Криму.

Цього дня 78 років тому комуністичний режим вчинив геноцид корінного народу Криму. Історія переслідування кримських татар повторилася з моменту окупації півострова РФ у 2014 році. Вони системно піддаються катуванням, насильницьки зникають, зазнають депортації та інших серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.