Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До довічного увʼязнення засуджено російського агента, який наводив ракети на Харківську ОДА та інші цивільні будівлі

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Харківської обласної прокуратури суд визнав громадянина винним у державній зраді, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії рф проти України, незаконній переробці вогнепальної зброї, незаконному поводженні зі зброєю (ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 436-2, ч. 1 ст. 263-1, ч. 1 ст. 263 КК України). 

Його засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Прокурори у суді довели, що чоловік з лютого по квітень 2022 року збирав інформацію про ЗСУ та інфраструктуру у Харкові шляхом особистого спостереження, опитування місцевих жителів та фіксації даних. 

Харківʼянин передавав розвіддані через заборонену в Україні соцмережу двом жінкам, які працюють на російські спецслужби. Одна з них нині проживає у Москві. У 2014 році вона перебувала на окупованій території в Донецькій області, де проходила службу у лавах так званої «днр» як медсестра. Інша кураторка мешкає у м. Санкт-Петербург і є очільницею проросійської організації «Спасём Донбасс». 

28 лютого 2022 року чоловік надіслав кураторці у Москві координати Харківської обласної державної адміністрації. Окрім того, він надав дані для завдання ударів по головному офісу фірми ХАДО. А також ще низку адрес у місті, які в подальшому були обстріляні російською армією.

Харківʼянин публікував у соцмережах дописи, у яких заперечував збройну агресію рф проти України та схвалював дії військових держави-агресора. Він поширив публікацію з проросійською пропагандою про те, що «у м. Мерефа американськими вченими проводяться випробування небезпечних біологічних препаратів на пацієнтах». 

Під час обшуку, проведеного в помешканні зрадника, правоохоронці виявили у нього комп’ютерну техніку, за допомогою якої він здійснював свою підривну діяльність, а також карабін моделі «Форт-202», набої до пістолета, корпус гранати, які він незаконно придбав та зберігав у себе вдома. 

Наразі триває строк на апеляційне оскарження рішення. 

Досудове розслідування здійснювали слідчі СУ ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід здійснювали – співробітники відділу спеціальної поліції ГУНП в Харківській області.