Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 12 років за ґратами засуджено заступника командувача чф рф і командира бригади за підрив Північно-Кримського каналу

За публічного обвинувачення прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури Херсонської обласної прокуратури засуджено заступника командувача чорноморського флоту рф з матеріально-технічного забезпечення та командира 11-ї окремої інженерної бригади південного військового округу, які на початку повномасштабного вторгнення росії керували захопленням і підривом дамби на Північно-Кримському каналі.

Генерал-майора чф рф і полковника армії рф визнано винними у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Їм призначено покарання – 12 років позбавлення волі. Також судом задоволено цивільний позов прокурора про стягнення із засуджених на користь України 1,5 млрд гривень завданих збитків.

Прокурори у суді довели, що наприкінці лютого 2022 року військовослужбовці рф керували захопленням споруд Каховської ГЕС та підривом Північно-Кримського каналу на Херсонщині. Генерал-майор керував незаконними діями окупантів на цьому цивільному об’єкті, який відноситься до критичної інфраструктури та забезпечує водою населення, а також є важливим для зрошування полів у регіоні. Полковник безпосередньо керував підпорядкованими йому солдатами, які підірвали канал у декількох місцях.

Як наслідок, значної шкоди завдано цивільній інфраструктурі і стало неможливим здійснення належного зрощування сільгоспземель регіону. Крім того, завдана значна шкода довкіллю та спричинено матеріальні збитки державі у великих розмірах.

Досудове розслідування здійснювалось УСБ України в Херсонській області.