Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 12 років позбавлення волі засуджено окупаційного муфтія мусульман Криму

За публічного обвинувачення прокуратури автономії Голову Духовного управління мусульман Криму та міста Севастополя визнано винним у колабораційній діяльності та визнанні правомірною, запереченні збройної агресії рф проти України, глорифікації її учасників (ч. 6 ст. 111-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Його заочно засуджено до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Прокурори в суді довели, що у 2022 році засуджений, займаючи активну проросійську позицію, публічно закликав кримськотатарське населення півострова до підтримки дій ворога, апелюючи до «перспективного бачення його майбутнього у складі росії».

Виступаючи у пропагандистських медіа, він виправдовував окупацію, транслював ідеї «руського міру» та позитивно висловлювався щодо збройної агресії рф на території України.

У публічному виступі муфтій закликав аудиторію до «необхідності прояву поваги до російської мови та культури заради балансу міжконфесійних та міжнаціональних відносин», а також толерантного ставлення до російської релігійної конфесії.

У прямому етері пропагандистського медіахолдингу «Телерадіокомпанія «Крим» він заявив про утиски кримських татар українською владою та публічно засудив представників кримськотатарського народу, які виступають проти окупації та вимушено залишили півострів.

За активну участь у «воз’єднанні Криму з росією» засуджений був нагороджений так званими медаллю «За доблестный труд» та орденом «За верность долгу».

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУНП в АР Крим та м. Севастополі за оперативного супроводу ГУ СБУ в АР Крим.