Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 10 років тюрми засуджено донеччанку за колабораціонізм та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України

За публічного обвинувачення прокурорів Херсонської обласної прокуратури мешканку Донеччини визнано винною у колабораційній діяльності та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 5 ст. 111-1, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1, ч. 2 ст. 110 КК України).

Вироком суду її засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Прокурори у суді довели, що обвинувачена під час тимчасової окупації Херсонщини сприяла встановленню та утвердженню окупаційної влади. 

Влітку 2022 року вона очолила так званий «Департамент внутренней и внешней политики ВГА Херсонской области» та забезпечувала його роботу. Виконувала організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції.

Пізніше, реалізуючи план військово-політичного керівництва рф, спрямований на зміну меж державного кордону України, засуджена очолила «виборчу комісію області» та вжила низку заходів для організації та проведення незаконного референдуму щодо виходу зі складу України та приєднання до рф тимчасово окупованої області. Вона займалася створенням територіальних виборчих комісій, формуванням списків виборців, облаштуванням приміщень та іншими організаційними питаннями.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося УСБ України в Херсонській області.

Строк відбування покарання обчислюватиметься з моменту її фактичного затримання.