Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Діючому співробітнику ФСБ РФ повідомлено про підозру за організацію роботи окупаційної влади на Херсонщині

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури співробітнику ФСБ РФ повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 3 ст. 110 КК України).

За даними слідства, у березні 2022 року співробітник російської спецслужби прибув у м. Херсон. Мета приїзду - керівництво процесами встановлення та утвердження влади окупаційних військ на території Херсонської області. Створення та забезпечення діяльності псевдоправоохоронних та судових органів.

Через агентурну мережу він забезпечував вербування шляхом підкупу та погроз посадових осіб органів державної влади, представників правоохоронних органів, військовослужбовців, проукраїнськи налаштованих громадян на тимчасово окупованих територіях.

Виконуючи одне з головних завдань, спрямоване на зміну меж території та державного кордону України, підозрюваний допомагав представникам окупаційної влади у підготовці та проведенні псевдореферендуму з приєднання захопленої території до РФ.

Спільно з іншими представниками ФСБ, Росгвардією та збройними силами РФ підозрюваний сприяв впровадженню так званої «рубльової зони». А також перехід на російське законодавство всіх сфер життя: системи оподаткування, діяльності суб’єктів господарської діяльності, надання освітніх та медичних послуг.

Досудове розслідування здійснюють слідчі УСБ України в Херсонській області.