Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Члени JIT підписали угоду про розслідування злочину геноциду

Члени спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT) підписали угоду щодо розслідування не лише воєнних злочинів, але й злочину геноциду. Це відбулося у Вільнюсі після робочого засідання.

Генеральний прокурор Андрій Костін подякував партнерам за підтримку України на шляху до розбудови мережі всеосяжної відповідальності за міжнародні злочини.

«Міжнародна співпраця в розслідуванні та судовому переслідуванні геноциду виходить на новий рівень. Об’єднуємо зусилля з партнерами для розслідування цього «злочину злочинів». Угода сприятиме обміну доказами та інформацією, а роботу JIT посилять міжнародні експерти», – зазначив Андрій Костін.

Він зауважив, що з перших днів повномасштабного вторгнення стало очевидним, що масовість та системність воєнних злочинів, скоєних на тимчасово окупованих територіях України, має ознаки кампанії переслідування українців як національної групи.

Вбивства мирних мешканців, тортури, сексуальне насильство, мародерство, руйнування цивільних обʼєктів… Ці жахливі атрибути російської окупації були виявлені у кожному місті та селищі, звільненому від окупантів. Зафіксовано понад 19 000 випадків примусової депортації дітей.

«Від початку повномасштабного вторгнення ми бачимо систему у воєнних злочинах рф. Наразі в наших розслідуваннях перевіряємо два основноі аспекти: чи мають окремі воєнні злочини ознаки геноциду та чи свідчать виявлені паттерни про сплановану політику геноциду», - підкреслив Генпрокурор.

«Наші спільні дії, спрямовані на забезпечення швидкої та реальної координації та взаємодії дій правоохоронних органів, – це набагато більше, ніж просто практичний, логістичний крок. Це сигнал світу про те, що винні у цьому військовому вторгненні не послаблять нашу спільну відданість вільному та демократичному суспільству», – наголосила Генеральний прокурор Литви Ніда Ґрунскене.

Під час дводенної координаційної зустрічі у Вільнюсі учасники обговорювали хід розслідувань, їхні напрями та консультувалися щодо важливих рішень у діяльності JIT. А також можливість приєднання до JIT Європолу.

Глава делегації Міністерства юстиції США, головний прокурор Департаменту кримінальних розслідувань Кеннет А. Політ поінформував учасників зустрічі про рішення Міністерства юстиції делегувати прокурора Міністерства юстиції США до Міжнародного центру переслідування злочинів агресії, який запрацює в Гаазі влітку.

«Війна в Україні шокувала нас і змусила діяти. Діяти невідкладно, використовуючи весь найкращий наявний досвід співпраці Євроюсту, знаходячи найефективніші рішення і без вагань відмовляючись від усього, що стоїть на шляху до швидкого та успішного досягнення мети. А мета у всіх нас одна - виявлення, притягнення до відповідальності та правосуддя за злочини, скоєні в Україні», - підсумувала роль Євроюсту в роботі членів цієї групи Маргарита Шнютіте-Даугелене.

До JIT входять Україна, Польща, Литва, Естонія, Латвія, Словаччина та Румунія. Її учасниками є Євроюст та вперше у своїй історії – Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду. Також у березні 2023 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством юстиції США та країнами-членами JIT.

Нагадаємо, під час конференції “United for Justice” у Львові генеральні прокурори країн-членів спільної слідчої групи (JIT) підписали додаток до Угоди про створення JIT щодо початку роботи на базі Євроюсту Міжнародного центру з розслідування злочинів агресії.

Його створення ініціював Офіс Генерального прокурора за підтримки Євроюсту, Міжнародного кримінального суду та у партнерстві з Литвою, Польщею, Латвією, Естонією, Словаччиною та Румунією.

У Гаазі працюватимуть прокурори та слідчі країн-учасниць JIT, розглядається також можливість залучення прокурорів з інших країн. У майбутньому до роботи Міжнародного центру можуть бути залучені експерти.