Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Безпекові виклики: Ірина Венедіктова обговорила з представниками громадських організацій механізми співпраці

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова зустрілася з представниками громадських та правозахисних організацій для обговорення спільних дій в умовах можливого загострення збройного конфлікту в Україні.

«Складні часи тривають вже останні 8 років. Співпраця з громадськими організаціями продовжується весь цей час і ми маємо гарну координацію дій в екстрених та нетипових умовах. Зокрема по документуванню воєнних злочинів і щодо підтримки постраждалих осіб від збройного конфлікту. І я дуже вдячна громадськості за справді системну працю, яка стала частиною доказової бази і для національних, і для міжнародних юрисдикцій», - зазначила Ірина Венедіктова.

Учасники зустрічі обговорили особливості роботи в дистанційному режимі, продовження щоденної роботи з фіксації воєнних злочинів, гуртування зусиль для оперативного збору та обміну даними.

Офіс Генерального прокурора розробив алгоритм фіксації електронних доказів за міжнародним стандартом – протоколом Берклі. Уся інформація про злочини агресії та воєнні злочини, розміщена у мережі Інтернет, буде надійно збиратися та зберігатися.

«У разі необхідності, ми готові запустити роботу спеціальної гарячої лінії для оперативного отримання повідомлень про факти злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту та інші події, пов’язані із збройною агресією Російської Федерації проти України. Ми розраховуємо на подальшу підтримку та активність представників громадськості у фіксуванні всіх протиправних дій, як це було і раніше», - зауважила Генпрокурор.

Представники громадського сектору поділилися своїм баченням організації роботи в дистанційних і екстрених умовах, та подальших можливих форм співпраці із правоохоронцями.