Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Авіаційні та ракетні удари по Україні з кораблів – Головнокомандувачу Військово-Морським Флотом ЗС РФ повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора російському адміралу повідомлено про підозру у веденні агресивної війни та посяганні на територіальну цілісність України (ч. 2 ст. 437 та ч. 3 ст. 110 КК України).

За даними слідства, Головнокомандувач Військово-Морським Флотом збройних сил РФ адмірал, діючи за попередньою змовою групою осіб з іншими представниками влади та збройних сил РФ, взяв участь у плануванні та веденні агресивної війни проти України та вчиненні умисних дій, спрямованих на порушення її територіальної цілісності.

Всупереч вимогам міжнародного права щодо заборони актів агресії російський адмірал віддавав та контролював виконання наказів і розпоряджень окупантами. Він забезпечив підготовку та здійснення вторгнення на суверенну територію України підпорядкованих підрозділів – 7 військових частин із бойовим застосуванням їх штатної зброї та озброєння. Ці підрозділи у тому числі наносили авіаційні та ракетні удари по території України із кораблів.

Наразі триває проведення комплексу необхідних слідчих і процесуальних дій.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням Служби безпеки України за фактом організації представниками влади та Збройних Сил Російської Федерації широкомасштабного вторгнення на територію України та нанесення ракетно-бомбових ударів, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків.

За вчинення цих злочинів Кримінальним кодексом України передбачено максимальне покарання у виді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.