Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Антиукраїнська пропаганда – на Житомирщині викрито та ліквідовано мережу фейкових акаунтів, які використовувалися РФ

За процесуального керівництва прокурорів Житомирської обласної прокуратури викрито і припинено діяльність двох місцевих жителів, які налагодили схему створення у соцмережах акаунтів, які використовувалися для поширення повідомлень антиукраїнського змісту (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 182 КК України).

За даними слідства, чоловіки за допомогою неліцензійної програми створювали у соцмережах акаунти, реєструючи їх під іменами жителів України, які продавали на форумах РФ. За свої послуги вони брали плату, яку «клієнти» перераховували через небанківську платіжну систему, а фейкові акаунти використовували для розповсюдження деструктивного контенту,  направленого на розхитування внутрішньо-політичної обстановки в різних регіонах України.

У ході санкціонованих обшуків зв місцем проживання кібергрупи виявлено та вилучено банківські платіжні картки, комп’ютерну техніку із спеціальним програмним забезпеченням та мобільні телефони. Досудове розслідування триває.

Операцію з викриття проведено прокурорами спільно з працівниками відділу контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Управління СБУ в Житомирській області.