Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін зустрівся з представниками групи світових лідерів Пан Гі Муном та Хуаном Мануелем Сантосом Кальдероном

Генеральний прокурор Андрій Костін провів зустріч з восьмим Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном та лауреатом Нобелівської премії миру, колишнім президентом Колумбії Хуаном Мануелем Сантосом Кальдероном. Участь у зустрічі також взяла заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра.

Почесні гості відвідали Україну як представники The Elders – незалежної групи світових лідерів, які разом працюють заради миру, справедливості та прав людини.

Генеральний прокурор привітав візит делегації The Elders до Києва: «Дозвольте мені висловити вдячність за вашу особисту участь та зусилля в утверджені гуманізму та миру. Така підтримка надихає та додає нам сил рухатися вперед».

Андрій Костін окреслив пріоритетні для прокурорів напрями роботи, направлені на захист прав людини та відновлення міжнародного правопорядку, які порушила агресія РФ. «Наша ключова мета – відновлення справедливості як результат ефективної роботи прокурорів при скоординованій співпраці з міжнародними партнерами. Для досягнення поставлених цілей ми потребуємо синергійної кооперації та комплексних підходів. Зі свого боку, ми зробимо все від нас залежне, щоб перемогти на цьому фронті, спираючись на підтримку міжнародних інституцій та експертів», - заявив він.

Заступник голови The Elders Пан Гі Мун висловив солідарність з мужнім українським народом. У свою чергу, Хуан Мануель Сантос додав, що світ повинен зробити все можливе, щоб допомогти народу України жити в мирі, гідності та свободі, а в центрі відновлення справедливості мають бути потерпілі.

Під час зустрічі обговорили застосування усіх механізмів для відновлення справедливості на міжнародній арені. Генеральний прокурор зазначив, що Офіс тісно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом та ініціював залучення до розслідування фахового кола світових експертів з багаторічним досвідом. За словами Андрія Костіна, прокурори активно працюють з партнерами у з Atrocity Crimes Advisory Group (АСА), створеної спільними зусиллями Сполучених Штатів, Сполученого Королівства і Європейського Союзу, яка надає експертну підтримку на місцях через досвідчених слідчих, прокурорів та експертів з міжнародного права. Триває робота Спільної слідчої групи (JIT), створеної за підтримки Євроюсту, яка допомагає через слідчі групи в Україні та за кордоном. Активно підтримує слідство і консультативна група експертів Ради Європи, яка розглядає поточні процеси з точки зору прав людини. Також нещодавно створена група Міністерства юстиції США буде працювати за конкретними напрямами, серед яких навколишнє середовище, кібербезпека та конфіскація активів. Заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра також додала, що утворена у травні Указом Президента України робоча група по створенню юридичного механізму відшкодування збитків повинна стати активним рушієм на міжнародній арені задля отримання від Росії репарацій за завдану кожному українцеві, бізнесу і державі шкоду через конфіскацію російських активів та передачу їх Україні.

Ірина Мудра погодилася з необхідністю впровадження комплексного механізму відповідальності російського агресора у всіх вимірах – від кримінального переслідування злочинців всіх рівнів до відшкодування шкоди кожному, хто потерпів від агресії, та державі Україна.

Високоповажні гості висловили щиру підтримку українському народу у його боротьбі за мир та права людини. Вони погодилися з необхідністю застосовувати всі доступні механізми для відновлення правопорядку на притягнення винних до відповідальності.

«Ми цінуємо увагу світових лідерів до України та сподіваємося на ваші слушні поради та думки задля миру. Ми також будемо вдячні за вагому підтримку наших ініціатив, зокрема щодо створення міжнародного механізму для притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва держави-агресора», - звернувся до шановних гостей Андрій Костін.

Пан Гі Мун та Хуан Мануель Сантос Кальдерон зауважили, що група світових лідерів вже закликала до створення спеціального кримінального трибуналу для розслідування злочину агресії в Україні та притягнення до відповідальності керівника країни-агресора, яка вторглася на суверенну територію. Вони додали, що залишаються вірними задекларованій позиції організації.