Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін зустрівся з послом Королівства Бельгія Пітером Ван де Вельде

Генеральний прокурор Андрій Костін зустрівся з Надзвичайним і повноважним послом Королівства Бельгія в Україні Пітером Ван де Вельде. Обговорили притягнення рф до відповідальності за скоєні в Україні злочини та наступні кроки співпраці.

Андрій Костін висловив глибоку вдячність Королівству Бельгія за непохитну підтримку України та українського народу, а також за зусилля, докладені на фронті справедливості: передачу ситуації в Україні до МКС, ініціативу відкрити в Бельгії структурне розслідування з метою збору свідчень ймовірних жертв і свідків, а також ідентифікації підозрюваних.

«Ми хотіли б розширити потенційні можливості для подальшої співпраці з відповідними органами Бельгії, окрім тієї взаємної правової допомоги, яка наразі вже є в поточних розслідуваннях міжнародних злочинів», – зазначив Генпрокурор.

Андрій Костін констатував, що Бельгія також є лідером у впровадженні санкцій в Європейському Союзі. Подякував за виняткові зусилля щодо замороження активів представників рф на суму 58 млрд євро, а також блокування фінансової операції на 191 млрд євро. Єврокомісія проведе інвентаризацію заморожених активів і вживе заходів для конфіскації та перенаправлення активів на відновлення України.

Генпрокурор наголосив, що наразі на меті мобілізація національних та міжнародних зусиль, спрямованих на забезпечення справедливості та притягнення до відповідальності за злочин агресії і звірства, вчинені російською федерацією в Україні.

«Міжнародне коло наших зусиль включає тісну співпрацю з міжнародними механізмами, де МКС є провідним у кримінальному правосудді. Ми всі згодні з тим, що ордер на арешт путіна є історичним рішенням МКС. Не менш важливим напрямом є створення Спеціального трибуналу для розгляду злочину агресії», – пояснив Генпрокурор.

Як перший крок, Україна та Європейський Союз оголосили про рішення створити Міжнародний центр з переслідування злочину агресії. Він буде створений на базі Євроюсту та розташовуватися в Гаазі.