Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: За політикою використання голоду як зброї війни стоїть найвище керівництво російської федерації

У 90-ті роковини голодомору Генеральний прокурор Андрій Костін в ефірі національного телемарафону розповів про злочини, які чинить росія, використовуючи голод як зброю війни.

"росія перетворює родючі українські поля на посічені уламками пустелі, викрадає українське зерно та атакує дронами й ракетами зерносховища", — зазначив Андрій Костін.

Генпрокурор повідомив, що органи правопорядку розслідують 220 проваджень за фактами атак на об’єкти української аграрної інфраструктури та їх захоплень. Найбільше таких проваджень у Миколаївській (52), Дніпропетровській (44) та Запорізькій областях (42).

Про підозру повідомлено 35 особам, які сприяли захопленню та вивезенню українського зерна. Серед них: псевдокерівники окупаційних адміністрацій, так звані мери Бердянська та Енергодара Запорізької області, представники російських спецслужб та великих агропромислових компаній рф.

"За політикою використання голоду як зброї війни стоїть найвище керівництво російської федерації. Тому ми говоримо про те, що покарання може понести й чинний голова держави-агресора", — пояснив Андрій Костін.

Офіс Генерального прокурора тісно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом та Global Rights Compliance — неурядовою організацією, яка передала до МКС докази використання росією голоду як зброї війни.

"Колись жорна міжнародного правосуддя оберталися повільно. Проте Україна завдяки своїй безпрецедентній співпраці з міжнародними інституціями, довела, що результат можна отримати швидше, ніж здавалось. Ордер на арешт путіна — тому приклад. Ми не зупинимося на цьому шляху і жорна міжнародного правосуддя зупинити ніхто не зможе", — наголосив Генпрокурор.