Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін з учасниками Task Force UA обговорили проміжні результати роботи та спланували подальші дії

Посилюємо співпрацю з розшуку, арешту та конфіскації російських активів, пов'язаних із фінансуванням агресії проти України. На цьому наголосив Генпрокурор Андрій Костін під час чергового засідання міжвідомчої робочої групи Task Force UA.

«Скоординована робота українських колег та ефективна взаємодія з міжнародними партнерами приносять результати. Повідомлено про підозру підсанкційному російському олігарху та заарештовано його власність на території України – корпоративні права у 20 компаніях. Налагоджено ефективне співробітництво з органами правопорядку інших країн. Зокрема, ідентифіковано активи підозрюваних у Франції та Іспанії. Вживаємо спільних заходів для арешту цього майна», – зазначив Генпрокурор.

Серед наступних кроків, які будуть зроблені: навчання команди слідчих та прокурорів, що спеціалізуються на питаннях арешту та конфіскації активів, за участі національних та міжнародних експертів; залучення до складу Task Force нових учасників; підготовка змін до законодавства, необхідних для забезпечення передачі злочинних активів, пов'язаних із країною-агресором, на користь України.

Керівник Task Force UA Антон Кориневич подякував членам міжвідомчої робочої групи за ефективну спільну роботу та її координацію. Він наголосив, що робота команди не зупиняється, постійно триває оновлення кадрового складу для підсилення спроможності міжвідомчої робочої групи. 

Заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький, який є заступником керівника міжвідомчої робочої групи, розповів про результати щодо притягнення до відповідальності осіб, які вчинили збройну агресію проти України. Він зауважив, що міжнародне правове співробітництво у питанні арешту та повернення активів ускладнене, а іноді взагалі неможливе, коли йдеться про злочини проти основ національної безпеки. Саме тому поряд з розслідуванням цих злочинів профільний департамент розслідує злочини за фактами ухилення від сплати податків та легалізації доходів. Це вже дало результат: двом російським олігархам повідомлено про підозру, вживаються заходи щодо розшуку та арешту їхніх активів.

Заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра, яка у Task Force UA відповідає за напрям конфіскації та вилучення активів, зазначила, що робота триває за двома піднапрямами. Це конфіскація на міжнародному рівні і робота, яка ведеться у нашій юрисдикції в Україні.

Вона розповіла, що на міжнародному рівні є суттєвий прогрес у створенні Реєстру збитків. Зараз формується Рада Реєстру – орган, який буде відповідати за розробку правил і процедур ведення реєстру. Також буде категорізація збитків, які включатимуться до реєстру. 

Андрій Костін подякував учасникам Task Force UA за щоденну роботу. Він відзначив, що за рік роботи в оновленому складі міжвідомча робоча група продемонструвала результати. Разом з тим, залишаються напрями, які потребують посилення.

«Працюємо далі, спільно та злагоджено, аби змусити агресора заплатити за всі скоєні злочини», – наголосив Генпрокурор.