Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: В Україні розслідується 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 військовополонених російськими окупантами

Генеральний прокурор в ефірі національного телемарафону розповів про розслідування вбивств військовополонених та інших воєнних злочинів ворога.

«Ми розпочинаємо розслідування злочинів щодо військовополонених одразу, як тільки отримаємо інформацію. Ці злочини є не поодинокими. Це не «ексцес виконавця». Ми бачимо це як цілеспрямовану політику росії, метою якої є знищення українського народу, тобто геноцид», — зазначив Генпрокурор.

Андрій Костін повідомив, що загалом в Україні розслідується 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 військовополонених. До того ж серед понад 500 підозрюваних у воєнних злочинах, 97 — підозрюють в умисних вбивствах. 8 з них вже засуджено.

Генеральний прокурор також нагадав про результати окремих розслідувань.

«Наприкінці січня, до довічного ув'язнення засуджено командира батальйону рф за вбивство захисника України та катування цивільних на Чернігівщині», — зазначив Андрій Костін.

«На початку грудня з'явилась інформація про вбивства наших бійців, які здавалися в полон ворогу. За цими фактами також було розпочато розслідування. Слідство встановило, що ворог використовував військовополонених українських бійців як живий щит. В результаті було вбито одного військовополоненого військовослужбовця сил оборони України. Доля ще двох невідома. Ідентифіковано підрозділ, ймовірно, причетний до цього злочину. Це «псковська десантна дивізія», відома воєнними злочинами на Київщині, зокрема в Бучі, де було безжалісно вбито понад 350 мирних українців», — розповів він.

Також Андрій Костін повідомив, що наразі перебуває з робочою поїздкою в Нюрнберзі, де проходять слухання так званої Гельсінської комісії, Конгресу Сполучених Штатів Америки, щодо притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини проти України. В ході слухань, зокрема обговорюється питання створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України та використання універсальної юрисдикції для притягнення злочинців до відповідальності.