Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін в інтерв’ю CVT: Для мене важливо, щоб усі, хто пережив агресію рф, відчули справедливість

26 червня 1987 року набула чинності Конвенція ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання. Відтоді щороку 26 червня відзначають Міжнародний день на підтримку жертв катувань.


Генеральний прокурор Андрій Костін на запрошення Центру допомоги жертвам катувань (The Centre for Victims of Torture) взяв участь у благодійному заході та розповів директору Центру, Доктору Саймону Адамсу, про розслідування російських воєнних злочинів, які були скоєні в Україні.


– Війна в Україні принесла величезні страждання ні в чому не винним мирним жителям, зруйнувавши їхні домівки та мрії. Вона також призвела до широкого і систематичного застосування тортур російськими окупаційними військами. Який масштаб цих звірств?


– Минуло 16 місяців, відколи росія почала широкомасштабну агресію проти України. Європа не бачила таких руйнувань з часів Другої світової війни. 


Цифри говорять самі за себе. Зафіксовано понад 92 000 воєнних злочинів, починаючи від навмисних обстрілів населення та цивільних об'єктів, тортур, і закінчуючи стратами без суду і слідства. А також – сексуальне насильство, незаконне затримання та жорстоке поводження у фільтраційних таборах, примусова депортація та переміщення українського населення, зокрема близько 20 000 дітей. Масове мародерство. 


Все це має руйнівні наслідки для цивільного населення. Понад 10 000 мирних людей загинуло, понад 14 000 отримали поранення. Окрім людських втрат і страждань, війна спричинила міграцію населення: понад 8 млн українських біженців по всьому світу та близько 5 млн внутрішньо переміщених осіб. Війна не оминула жодного регіону.


– То чого ж намагається досягти росія, проводячи політику застосування насильства?


– Ми бачимо систематичне застосування катувань. Все відбувається у певній послідовності: спочатку незаконне затримання або викрадення людини, потім – тортури. 


Катування має дві мети. Перша: тероризувати українців через їхню ідентичність, називаючи фашистами та нацистами. Друга: отримати інформацію про будь-яку форму підтримки Збройних Сил України. Катування часто передує страті. Тортури використовуються масово і систематично, вони є злочином проти людяності


– Яку роботу веде ваш Офіс для притягнення до відповідальності за такі звірства?


– Ми розглядаємо нашу роботу як частину багатогранної ініціативи, що охоплює національний та міжнародний виміри, - створення всеосяжної мережі справедливості. 

На національному рівні Офіс Генпрокурора керує розслідуванням щодо злочину агресії, злочину геноциду та воєнних злочинів. 


Успішність наших зусиль залежить як від роботи слідчих та прокурорів, так і від роботи усієї правоохоронної системи України. Вперше в історії проводяться розслідування в той час, коли активна фаза бойових дій все ще триває.


Наш першочерговий обов'язок – покласти край безкарності за найтяжчі міжнародні злочини. Тож, співпраця і партнерство з міжнародними та національними стейкхолдерами має фундаментальне значення для успіху. 


Ордер на арешт Путіна є історичним рішенням МКС. Він знаменує початок нової ери та демонструє, що насправді ніхто не може і не повинен бути вище закону.


– Справедливість – широке поняття, яке може означати різні речі для різних людей. Як Генеральний прокурор, якою ви бачите справедливість для українського народу? Якою її бачать постраждалі від воєнних злочинів рф?


– Це дуже важливе питання. Одразу зазначу: забезпечення правосуддя та притягнення винних до відповідальності є фундаментальною вимогою українського народу, уряду, нашої команди та моєю особисто. 


Переконаний: мужньою боротьбою проти агресора ми, українці, вже довели світові, що будемо відстоювати свої цінності, суверенітет і свободу. Так само ми віримо, що відновлення справедливості для тих, хто пережив масові звірства – це наш обов’язок. І ми від нього не відступимо. 


Особисто для мене поняття справедливості дуже просте: ніхто не повинен залишатися безкарним за міжнародні злочини, скоєні в ході російської агресії проти України.  Жертви цих злочинів мають бути почутими як на національному, так і на міжнародному рівнях. Зокрема, і в Міжнародному кримінальному суді.


Зі свого боку, ми діємо проактивно у питанні зменшення травми, створивши Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків у квітні цього року. Разом з міжнародними партнерами ми також працюємо над впровадженням підходів, орієнтованих на постраждалих. Перш за все, це стосується найбільш вразливих груп - дітей і тих, хто пережив сексуальне насильство на війні

– Ви говорили, що Офіс Генерального прокурора просувається у притягненні до відповідальності в рамках української правової системи. Але переслідування в міжнародних судах і трибуналах буде тривалим. Постраждалі можуть вимагати більш швидкого правосуддя.


– Я не думаю, що існує якесь просте рішення. Ми повинні використати всі наші можливості. Власне, чим і займаємося зараз, розслідуючи й притягаючи до відповідальності усіх причетних до воєнних злочинів паралельно із захистом нашої землі від агресора. 


Водночас ми повинні бути реалістами. Справедливе і неупереджене розслідування великої кількості злочинів вимагатиме років, якщо не десятиліть. Ви слушно зауважили, що жертви прагнуть справедливості негайно. Але ми не можемо цього забезпечити. В таких випадках важливим є належне інформування про досягнутий прогрес і заплановані кроки. 


– Дякую вам, пане Костін! Попри те, що ми говорили про кричущі порушення прав людини, ця розмова принесла відчуття надії. Україна сьогодні є передовою у боротьбі проти безкарності та за міжнародне правосуддя.


– Дякую вам, пане Адамс, за можливість поділитися інформацією про нашу роботу. Важливо, щоб світ знав, як це відбувається, оскільки забезпечити справедливість для жертв і постраждалих у цій війні неможливо виключно силами України в межах її правової системи.


Справедливість є цінністю не лише українців, а всіх, хто нас підтримує. Тому так важлива її перемога і відновлення. Навіть для жителів держави-агресора. Всі мають побачити, що притягнення до відповідальності – лише питання часу і збору доказів. 


Особисто для мене найважливіше, аби жертви війни й ті, хто пережив агресію, отримали відчуття справедливості.


Відео: https://www.youtube.com/live/juWS9xg12FU?feature=share&t=1530