Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом, є найбільш замовчуваним злочином

Генеральний прокурор Андрій Костін онлайн звернувся до учасників окремого заходу, присвяченого боротьбі з сексуальним насильством щодо чоловіків та хлопчиків, який проходив на полях відкритих дебатів Ради Безпеки ООН.

Андрій Костін зазначив, що у війні проти України, що триває вже десять років, росія систематично використовує сексуальне насильство і тортури як зброю війни. Вони є невіддільними елементами ворожої стратегії придушення опору.

«Сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом (СНПК), є найбільш замовчуваним злочином. Такі злочини проти чоловіків ще більше піддаються стигматизації. Та ми бачимо, що під час російської агресії сексуальне насильство щодо чоловіків майже так само поширене, як і щодо жінок»,розповів Генпрокурор.

Наразі задокументовано 290 випадків СНПК (102 щодо чоловіків, 188 щодо жінок, 15 щодо неповнолітніх, з них 14 дівчат і 1 хлопець). Нещодавні звіти Моніторингової місії ООН з прав людини демонструють, що більш ніж половина опитаних українських військовополонених чоловіків зазнавали різних видів сексуального насильства.

«Ми робимо все можливе, аби належним чином розслідувати кожен епізод подібних злочинів та притягнути винних до відповідальності, а також захистити й підтримати тих, хто пережив ці злочини», – наголосив Андрій Костін.

В Офісі Генпрокурора є спеціальний підрозділ з протидії злочинам СНПК. Також створено Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків для допомоги тим, хто постраждав від воєнних злочинів рф.

«Ми високо цінуємо хоробрість кожного чоловіка та жінки, які готові свідчити. Кожен голос – це крок до відновлення справедливості», – констатував Генпрокурор.

Він подякував Постійним представництвам України, Канади, Колумбії та Ліхтенштейну в ООН, а також All Survivors Project за організацію цієї важливої дискусії.

«Разом ми можемо покласти край стигматизації сексуального насильства та притягнути росію до відповідальності за її варварські злочини», – зазначив Андрій Костін.

Також онлайн у заході взяла участь керівниця Координаційного центру підтримки потерпілих та свідків Офісу Генпрокурора Вероніка Плотнікова. Вона докладніше розповіла про роботу Центру та акцентувала, що будь-які послуги потерпілим та свідкам надаються лише за їхньою згодою та з дотриманням принципу конфіденційності.