Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Радий бачити, як світ єднається, щоб діяти згідно з девізом “заради тих, хто вижив, разом з тими, хто вижив”

Таку заяву зробив Генеральний прокурор Андрій Костін у Лондоні на Всесвітній конференції із запобігання сексуальному насильству під час конфліктів (PSVI).

Перша леді Олена Зеленська, яка також взяла участь у Конференції, наголосила, що жоден українець не може почуватися насправді безпечно. Надто постраждалі від сексуального насильства, вчиненого російськими військовими. Маємо забезпечити їм захист та допомогу, де б вони не були.

Генеральний прокурор висловив вдячність уряду Великобританії за проведення цього глобального заходу та конкретні й рішучі кроки для допомоги постраждалим від сексуального насильства під час конфлікту: «Я щиро вітаю рішення Великої Британії започаткувати ініціативу Accountability Commission and Task Force (ACT) для тих, хто пережив сексуальне насильство».

Спецпредставниця ООН Праміла Паттен наголосила, що необхідно здійснити правосуддя заради тих, хто пережив насильство, але правосуддя, яке підтримує їх, а не приносить у жертву.

«В Україні ми розробили нові стандарти розслідування та судового переслідування таких злочинів, орієнтовані на захист потерпілих та свідків, на основі принципів Кодексу Мурад. З акцентом на уникнення подальшої віктимізації, забезпечення комплексної підтримки та безпеки», - підкреслив під час виступу Андрій Костін.