Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін провів зустрічі з міністрами юстиції країн «Великої сімки»

У Берліні в рамках зустрічі міністрів юстиції країн «Великої сімки» Генеральний прокурор Андрій Костін провів особисті зустрічі з Федеральним міністром юстиції ФРН Марко Бушманном, Міністром юстиції Франції Еріком Дюпоне-Моретті, Міністром юстиції Італії Карло Нордіо та Державним міністром юстиції Японії Хіроакі Кадоямою. Обговорили створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії, розвиток системи захисту потерпілих та свідків. Розглянули шляхи створення Міжнародного механізму компенсації тим, хто постраждав від агресії.

«Вперше міністри юстиції країн «G7» зібралися, щоб обговорити розслідування воєнних злочинів, вчинених РФ в Україні. Ми разом на фронті справедливості для забезпечення повної відповідальності агресора», – зазначив Андрій Костін.

Федеральному міністру юстиції ФРН Марко Бушманну Андрій Костін розповів про щоденну роботу. Кількість воєнних злочинів РФ щодня зростає. Прокурори документують їх навіть в умовах регулярних ворожих атак на критичну цивільну інфраструктуру. «Ми вдячні всім за підтримку в забезпеченні безпеки слідчих і прокурорів, які працюють на нещодавно звільнених територіях для виявлення доказів воєнних злочинів, скоєних під час окупації цих регіонів», – зазначив Генпрокурор.

Виклики, з якими зіткнулися правоохоронці з початком агресії РФ, не обмежуються лише масовими воєнними злочинами. Серед них також небажання тих, хто пережив це, свідків того, що відбувалося, давати свідчення про те, що з ними сталося. Обговорили його подолання з Міністром юстиції Італії Карло Нордіо. «Ми працюємо над розвитком комплексної системи захисту потерпілих і свідків. Сподіваюся на розширення співпраці з італійськими колегами з цього приводу. Ми не можемо дозволити собі втратити жодного доказу», – констатував Андрій Костін.

Представники України працюють по всьому світу, щоб відстоювати створення Спеціального трибуналу для злочину агресії. Генеральний прокурор поговорив про це з Міністром юстиції Франції Еріком Дюпоне-Моретті. «Ми глибоко цінуємо експертну допомогу та поради французьких колег з цього питання. Та я маю підкреслити, що Трибунал і робота МКС є двома паралельними шляхами для притягнення винних до відповідальності. Між ними немає протиріччя, ці механізми є взаємодоповнюючими. Обидва вони є необхідними для забезпечення повної та всебічної відповідальності агресора», – зауважив Андрій Костін.

Замороження та конфіскація активів усіх, хто причетний до воєнних злочинів РФ, є одним із центральних питань зустрічей з міністрами юстиції країн «G7». Андрій Костін обговорив правові інструменти для цього процесу з Державним міністром юстиції Японії Хіроакі Кадоямою. «Ми повинні враховувати всі обмеження міжнародного права, але я переконаний, що разом зможемо знайти засоби не лише для заморожування, а й для конфіскації активів, які використовувалися для фінансування війни в Україні. Кошти винних мають бути використані для відшкодування жертвам», – наголосив Андрій Костін.