Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін провів ряд зустрічей з американськими парламентарями

У Вашингтоні Генпрокурор Андрій Костін обговорив з американськими парламентарями посилення підтримки України на шляху до відновлення справедливості.

Андрій Костін подякував Сенаторці Емі Клобучар за співпрацю. Саме вона ініціювала резолюцію, яка засуджує викрадення українських дітей російською федерацією. Це потужний внесок у боротьбу України за припинення злочинної політики насильницьких депортацій та повернення українських дітей. Пані Клобучар послідовно підтримує надання Україні військової допомоги. Вона також є співавтором резолюції, яка визнає дії рф геноцидом.

«Наш обов’язок – покласти край насильству, яке росія чинить проти мирних українців: і дітей, і дорослих. Всі причетні до цих звірств мають понести покарання. Лише правосуддя є достатньо ефективним запобіжником, який допоможе уникнути повторення подібних страшних злочинів», – зазначив Андрій Костін.


Під час зустрічі з Сенатором Шелдоном Вайтхаусом Генпрокурор подякував за його непохитну підтримку України на шляху до перемоги, відновлення справедливості та відбудови країни.

Він, зокрема, ініціював «Закон про арешт активів з метою відбудови України», а також виступив співавтором «Закону про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців», що є наступним значущим кроком на цьому шляху.

«Ми високо цінуємо цю важливу та своєчасну ініціативу. Переконаний, ухвалення цього Закону стане чітким сигналом усім потенційним агресорам, що світ не допустить безкарності за кричущу зневагу до міжнародного порядку та прав людини», – наголосив Андрій Костін.

Зустріч із головою Гельсінської Комісії США Джо Вілсоном була присвячена передусім питанням об’єднання зусиль світової спільноти для протистояння російській агресії – найбільш кричущому порушенню міжнародного права та прав людини з часів Другої світової війни.

Генпрокурор зазначив, що в Україні задокументовано понад 100 000 воєнних злочинів – від умисних вбивств, позасудових страт і катувань до невибіркових обстрілів і примусового переміщення.

Він додав, що серед цих злочинів – понад 19 000 випадків незаконної депортації дітей. Крім того, тисячі українських цивільних незаконно утримуються на окупованих територіях. Їх також часто примусово депортують до росії.

«Свідчення постраждалих містять жахливі згадки про фільтраційні табори та катівні, що є спланованою політикою російського режиму. Нам потрібні негайні спільні дії на міжнародному рівні, аби встановити місцезнаходження депортованих дітей та утримуваних цивільних, визволити та повернути цих людей»,констатував Андрій Костін.

З Сенатором Річардом Блюменталем Генпрокурор обговорив шляхи подолання ключових викликів, які спричинила неспровокована агресія рф проти України. Серед найбільш нагальних – забезпечення повернення українських дітей, депортованих агресором, та звільнення незаконно утримуваних українських цивільних. Обидва питання вимагають створення ефективних міжнародних механізмів.

«Світове співтовариство продемонструвало свою здатність діяти злагоджено та рішуче перед обличчям спільних викликів. Ми робимо все можливе, аби діяти саме так – консолідовано – заради повернення наших людей, як дітей, так і дорослих», – зауважив Андрій Костін.

Він подякував Сенатору Блюменталю за його лідерство у підтримці законодавчих ініціатив, спрямованих на забезпечення всеосяжної відповідальності за міжнародні злочини росії.