Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін про ракетний удар по Дніпру: Нам відомо, хто саме віддавав наказ і ми знайдемо кожного причетного

Генеральний прокурор Андрій Костін спільно з заступником Керівника Офісу Президента України Кирилом Тимошенко оглянули місце ракетного обстрілу збройними силами РФ житлового будинку у Дніпрі. Генпрокурор провів нараду з керівниками правоохоронних органів та прокурорами у координаційному штабі на місці трагедії.

Зруйнований житловий будинок – наслідок чергового російського терору. Те, що держава-агресор свідомо застосовує неточну зброю у житлових кварталах – це воєнний злочин і за Женевськими конвенціями, і за Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

«Ми впевнені, що для здійснення цього воєнного злочину було застосовано той самий тип ракети, який уже застосовувався в інших випадках: 27 червня в Кременчуці, 1 липня - в Сергіївці Одеської області. Цього тижня буде прийнято рішення про об’єднання кримінальних проваджень, пов’язаних із застосуванням цієї зброї», – підкреслив Генпрокурор.

Він також наголосив, що місце трагедії знаходиться дуже далеко від лінії фронту, жодного військового об’єкту поруч немає.

«Нам відомо, хто саме віддавав наказ і ми знайдемо кожного причетного до чергового акту злодійства проти мирних громадян», – заявив Генеральний прокурор.

Станом на 17:00 16 січня 2023 року внаслідок удару ракетою для ураження авіаносців Х-22 загинуло 40 осіб, троє з яких – діти. Врятовано 39 осіб, з них 6 дітей, травми отримали 76 осіб, серед них 14 дітей. Досі розшукуються 29 осіб. Пошуково-рятувальна операція триває.

Андрій Костін запевнив, що прокурори зроблять усе необхідне для швидкого та ефективного розслідування. У разі необхідності залучення експертної допомоги та підтримки іноземних фахівців, зокрема щодо встановлення загиблих осіб, Офіс Генерального прокурора звернеться до партнерів.

«Світ став свідком чергового акту агресії. Наші міжнародні партнери повинні розуміти, що кожен день зволікання з рішенням про створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання вищого керівництва рф, коштує життів українських громадян», – заявив Андрій Костін.