Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін під час координаційної наради з правоохоронцями: Суспільство має сприймати нас як обʼєднані сили правопорядку

Генеральний прокурор Андрій Костін провів координаційну нараду з керівниками правоохоронних органів щодо стану протидії злочинності, забезпечення законності і правопорядку в у мовах воєнного стану.

Обговорили виконання пріоритетних завдань, які були поставлені на попередніх нарадах.

Андрій Костін наголосив, що за рік спільна злагоджена робота дала реальні позитивні результати.

«Протягом року ми бачили приклади спільної якісної роботи. Безпрецедентний рівень проведення спільних операцій: спільні операції НАБУ і СБУ, СБУ і ДБР, СБУ і БЕБ, Нацпол і НАБУ, Нацпол і СБУ. Ми працюємо в абсолютно різних конфігураціях. Але, я вважаю, це один із наших спільних здобутків за цей рік. Це те, на що ми мажмо опиратися у майбутньому», – підкреслив він.

Він наголосив, що головний, стратегічний пріоритет для всіх органів правопорядку залишається незмінним – необхідно забезпечити, щоб кожна людина постійно відчувала себе в безпеці і завжди розраховувала на механізми відновлення справедливості.

«Людина, її права, інтереси і потреби мають бути в центрі нашої уваги. Серед ініціатив, які розпочав Офіс Генпрокурора – створений нами Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків. Його завдання забезпечити захист та справедливість для кожного, хто пережив жахи цієї війни», – зазначив Андрій Костін.

Генпрокурор також розповів про початок реалізації проєкту «Прокурор громади», який орієнтований на постійну комунікацію на базовому рівні – на рівні окружних прокуратур. «Щоб суспільство розуміло, чим ми займаємось, а ми мали можливість проаналізувати потреби кожного конкретного регіону або населеного пункту», – пояснив він.

Серед незмінних пріоритетів – забезпечення відповідальності росії за воєнні злочини на національному та міжнародному рівні, протидія злочинам проти національної безпеки та боротьба з корупцією. 

Андрій Костін відмітив безпрецедентний рівень співпраці та взаємодії з міжнародними судовими інституціями, зокрема з Офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду, а також з колегами з інших країн, які розслідують російські воєнні злочини.

«Все це разом – потужний сигнал агресору, що не існує жодного місця на землі, де він міг би сховатися від правосуддя», – констатував він.

Генпрокурор зауважив, що спільними зусиллями органи правопорядку забезпечили не просто активну роботу, а наступальну протидію злочинам проти основ національної безпеки. Він додав, що результати потужні, але не можна зупинятися і забувати, що ворог поруч.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк поінформовав про активну роботу оперативників на цьому напрямі. Окремо зупинився на необхідності самоочищення в лавах кожного органу, адже, в тому числі, від цього залежить наша майбутня перемога.

Необхідно посилити протидію корупції у всіх її проявах, незаконному використанню бюджетних коштів, які спрямовані на потреби оборони, а також на відновлення та відбудову держави.

«Я вважаю, що в історії України ще не було такого рівня протидії корупційним правопорушенням. І за це хочу подякувати всім інституціям, які були долучені до цієї боротьби. Хотів би, щоб ми посилили цей напрям, зокрема, у військовій сфері», – підкреслив Андрій Костін.

Він пояснив, що кожна викрита схема показує, що попереду ще дуже багато роботи.

«Запит на справедливість наших бійців – тих, хто ризикує своїм життям в окопах на передовій, є вищим, ніж цей запит людей, які живуть мирним життям», – констатував Генпрокурор.

Директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов у своєму виступі також звернув увагу на посилення комунікації між усіма правоохоронними органами. Це відбулося завдяки координаційній діяльності Офісу Генпрокурора.

На посиленні роботи з протидії організованій злочинності, обігу наркотиків, торгівлі людьми та іншим тяжким злочинам зупинився заступник Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв.

В свою чергу Голова Національної поліції України Іван Вигівський розповів про щоденну роботу оперативних співробітників та те, як не зважаючи на суттєве навантаження, не допущено загострення криміногенної ситуації в країні в умовах воєнного стану.

Генпрокурор подякував всім, хто працює та забезпечує результат за цими непростими напрямами, які мають і транскордонний вимір. 

Андрій Костін підкреслив, що не можна забувати про проблеми, які в умовах повномасштабного вторгнення можуть здатися не першочерговими, та їх розв’язання є надважливим для майбутнього. Це злочини, які стосуються неповнолітніх, та домашнє насильство.

«На жаль, під час війни ці проблеми не відступають, а лише загострюються. Маємо реагувати на ці виклики, не очікуючи коли ситуація стане критичною. Вже сьогодні зосереджувати зусилля, аби забезпечити ефективну відповідь», – зазначив він.

«За цей рік ми пройшли бойове злагодження. В нас є дуже успішні кейси, які ми реалізовуємо спільно. Це унікальне і дуже важливе досягнення, яке ми маємо розвивати. Всі знають про Сили Оборони України і хто до них відноситься. Мені хотілося би, щоб суспільство сприймало нас як об'єднані сили правопорядку», – підсумував Андрій Костін.

В нараді взяли участь Голова Служби безпеки України Василь Малюк, Директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов, заступник Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв, Голова Національної поліції України Іван Вигівський, в. о. Директора Бюро економічної безпеки України Андрій Пащук, керівник Головного підрозділу Детективів НАБУ Андрій Калужинський, Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнека, начальник Військової служби правопорядку у Збройних Силах України – начальник Головного управління Військової служби правопорядку Збройних Сил України Володимир Гуцол, заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька та інші представники правоохоронних органів і органів прокуратури.