Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Навколишнє природне середовище є мовчазною жертвою війни

Генеральний прокурор Андрій Костін провів онлайн зустріч з президенткою Європейської мережі прокурорів з охорони довкілля (ENPE) Енн Броснан. Обговорили шляхи майбутньої співпраці щодо збору доказів вчинення злочинів проти довкілля.

«Використання сучасних технологій, а також обстріли критичної інфраструктури призводять до нанесення серйозної шкоди навколишньому природному середовищу. Забруднення повітря, ґрунту та підземних вод. Безперечно, природне середовище є мовчазною жертвою цієї війни», – зазначив Андрій Костін.

Шкода, нанесена навколишньому середовищу, має негативний вплив на екосистеми у довгостроковій перспективі та поширюється за межі території України. Наслідки цього відчуватимуть і наступні покоління.

Руйнівний вплив російської агресії на екологічну ситуацію в Україні є колосальним. Порушено екологічний статус 16 водно-болотних угідь, які охороняються Рамсарською конвенцією. За даними Держекоінспекції України, понад 680 000 тонн нафтопродуктів згоріло під час ракетних обстрілів, що призвело до значного забруднення повітря. Внаслідок бойових дій пошкоджено понад 2 млн га лісів.

«Офіс Генпрокурора розслідує випадки навмисного чи випадкового спричинення шкоди навколишньому середовищу. Є обґрунтовані підстави стверджувати, що деякі з них – це злочин екоциду та воєнні злочини з впливом на довкілля», – зауважив Генпрокурор. Насамперед цією категорією проваджень займається Спеціалізована екологічна прокуратура.

Президентка ENPE Енн Броснан наголосила на готовності співпрацювати для посилення знань та навичок українських прокурорів.

Обговорили експертну підтримку та допомогу у розслідуванні та кримінальному переслідуванні таких злочинів. Зокрема можливість співпраці з експертними установами держав-членів ENPE, які мають можливість робити незалежні експертні висновки з метою оцінки збитків навколишньому середовищу, спричинених збройною агресією.

Нещодавно Офіс Генерального прокурора приєднався до Європейської мережі прокурорів з охорони довкілля.