Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Наша мета – створити ефективні механізми для повернення українських дітей, викрадених росією

Генеральний прокурор Андрій Костін в етері ICTV розповів про поточну діяльність органів прокуратури в контексті розслідування воєнних злочинів росії.

Андрій Костін назвав принциповим рішення щодо пропагандиста Армена Гаспаряна, який був заочно засуджений до 10 років ув'язнення у справі про заклик до геноциду та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

"Він закликав провести так звану денацифікацію України, тобто, фактично закликав до геноциду українського народу. Це вже другий вирок російським пропагандистам: перший винесено в лютому 2023 року Антону Красовському, який закликав топити українських дітей у річці. І таких вироків буде більше", - зазначив Генпрокурор.

Спеціальна група прокурорів оперативно реагує, аналізує та розслідує усі злочини, що містять геноцидні ознаки, зокрема це стосується примусової депортації українських дітей.

На сьогодні встановлено 19546 незаконно переміщених дітей. Найбільша кількість припадає на Донецьку (13,6 тис.), Херсонську (1,6 тис.), Запорізьку (1,3 тис.) та Луганську області (1,1 тис.). Також встановлені діти з Харківської, Миколаївської, Чернігівської, Сумської та Київської областей.

"Завдяки спільній роботі компетентних органів та громадських організацій наразі повернено 386 дітей. Комусь може здаватися ця цифра незначною в порівнянні з кількістю депортованих. Але за кожним таким фактом – життя дітей та цілих родин, які чекають на повернення, а також зусилля величезної кількості людей. Кожна історія повернення унікальна, але більшість із них в деталях ми зможемо розповісти лише після перемоги", - повідомив Андрій Костін.

Генеральний прокурор також анонсував міжнародну конференцію «United for Justice. War Сrimes against Ukrainian Children», яка відбудеться 20 листопада в Торонто (Канада).

"Головна мета нашої конференції – пошук шляхів для створення ефективних механізмів повернення українських дітей та притягнення до відповідальності усіх причетних до їхньої депортації", - розповів Андрій Костін.

ПОВНИЙ ЗАПИС РОЗМОВИ