Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Наша мета – домогтися повернення кожного незаконно утримуваного агресором цивільного заручника, а також привернути увагу до цієї проблеми світової спільноти

Генеральний прокурор Андрій Костін провів робочу зустріч із залученням широкого кола зацікавлених сторін, що ініціює початок стратегічної комунікації для повернення українських цивільних із рф та тимчасово окупованих територій.

Участь в обговоренні національного рівня взяли представники парламенту, уряду, Уповноваженого з прав людини, Уповноваженого з прав дитини, правоохоронних органів і неурядових громадських організацій експертного рівня.

Генпрокурор наголосив на необхідності обʼєднання зусиль для документування та розслідування незаконного утримання росією цивільних і, що найголовніше, звільнення та повернення громадян.

«Батьки чекають на депортованих дітей, діти чекають на депортованих та примусово утримуваних батьків. У рф та на тимчасово окупованих територіях людей масово піддають тортурам, позбавляють допомоги адвоката та доступу до правосуддя, інформації й можливості спілкування з близькими», – зазначив він.

На зустрічі підкреслили, що правове формулювання поняття «цивільний заручник» включає різні статуси. Серед них – самовільно затримані особи, евакуйовані, депортовані, примусово переміщені, жертви насильницьких зникнень, зниклі безвісти за особливих обставин, жертви геноциду, незаконно утримувані.

Констатовано, що попри захист міжнародним гуманітарним правом цивільних громадян, механізми їх повернення відсутні. А на державному рівні немає відповідального органу за утримуваних агресором цивільних.

За словами координаторки провідної громадської організації «Медійна ініціатива за права людини» Тетяни Катриченко, нагальна необхідність сьогодні – створення єдиного реєстру затриманих, адвокація на різних рівнях, використання дієвих інструментів з пошуку таких громадян та моніторингу їх утримання.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко додав, що ще одним напрямом такої роботи є захист звільнених з незаконного утримання громадян на усіх рівнях. Зокрема, це надання їм допомоги, юридичного супроводу та компенсації.

Під час обговорення виокремили два ключові завдання. На міжнародному рівні – створити дієві механізми для повернення утримуваних. Для цього потрібно привернути увагу світової спільноти до проблеми та взаємодіяти з максимально широким колом партнерів – урядами, парламентами, неурядовими організаціями, адвокатурою та іншими.

На національному рівні – посилювати інституційну спроможність розслідувати, збирати та аналізувати інформацію, а також вдосконалювати механізми допомоги постраждалим та їхнім близьким.

Усі зусилля мають бути зорієнтовані на збір доказової бази для доведення вчинення злочинів проти людяності найвищим керівництвом держави-агресора.

До учасників зустрічі звернулася і кураторка проєкту «Знайти своїх» Катерина Осадча. Проєкт збирає інформацію про зниклих українців під час війни.

«Моя велика мета останнього часу була знайти ті двері в державі, де почнеться робота над поверненням цивільних заручників і це питання зазвучить. Сьогодні можу з великою гордістю і великою вдячністю сказати, що ми зрушилися з мертвої точки. Нарешті на рівні держави зазвучало, що ми будемо повертати своїх і закликати до цього весь світ», – підкреслила вона.

Керівництво правоохоронних органів, відповідних міністерств та відомств запевнило свою готовність підтримати ініціативи, які сприятимуть звільненню і поверненню громадян додому.

«Часто громадянське суспільство діє швидше, адже є гнучкішим за державу. Тому надважливою є координація зусиль. Наша мета – домогтися звільнення та повернення кожної людини, яку незаконно утримує агресор. І цим ми докорінно відрізняємося від ворога – для нас цінністю є життя та свобода кожного та кожної», – резюмував Генпрокурор.

У робочій зустрічі взяли участь народний депутат України Ольга Василевська-Смаглюк, директор Департаменту моніторингу додержання прав у секторі оборони та прав ветеранів і військовослужбовців, полонених та членів їх родин Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Юрій Ковбаса, представник Уповноваженого з прав дитини Ірина Суслова, Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, директор Департаменту Мінреінтеграції Володимир Тарчинський, директор Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України Оксана Золотарьова, начальник Шостого територіального управління МЗС України  Ілля Квас, заступник Міністра Внутрішніх справ України Олексій Сергєєв, перший заступник Міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров, Директор Департаменту Головного управління розвідки Міністерства оборони України Дмитро Тімков, представники Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов та Олег Мартиненко, директор Національного інформаційного бюро Олег Кужелєв, консультантка Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Поліна Лі, директор Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Сергій Кримчук, завідувач лабораторії державної реєстрації геномної інформації людини Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Руслан Аббасов, Голова Національної поліції України Іван Вигівський, заступник Голови Служби безпеки України Сергій Наумюк, перший заступник начальника ГСУ СБУ  Євген Русінов, керівник Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ Андрій Пастернак.

З боку громадських організацій були присутні виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко, координаторка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко, координаторка Центру громадянських свобод Наталія Ящук, експерт Центру громадянських свобод Михайло Савва, координаторка Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна, координаторка напряму документування воєнних злочинів Центру прав людини ZMINA Єлизавета Сокуренко, куратор проєкту «Знайти своїх» Катерина Осадча, представник Правозахисного центру «Дія» Оксана Михайлевич, представник Фонду «Партнерство за сильну Україну» Андрій Черноусов, представник Харківської правозахисної групи Роман Клименко, представник Фонду сім’ї Андреєвих, проєкт «Assisto» Олександр Кухарчук.