Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Нам потрібна єдність і співпраця, щоб забезпечити відповідальність за злочини РФ

У Лондоні відбулася зустріч Міністрів юстиції держав світу для обговорення підтримки розслідування Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів РФ в Україні.

Україну на цьому заході представляли Генеральний прокурор Андрій Костін та Міністр юстиції України Денис Малюська.

«Ордер на арешт путіна довів, що МКС і Офіс Прокурора Каріма Хана безкомпромісно стоять на варті справедливості. Сьогоднішня зустріч — черговий доказ того, що справедливість є нашою спільною фундаментальною цінністю, і ми не допустимо безкарності за міжнародні злочини», – наголосив Андрій Костін під час свого виступу.

Генпрокурор подякував Заступнику премʼєр-міністра, Міністру юстиції Великобританії Домініку Раабу та Генеральній прокурорці Вікторії Прентіс за непохитну підтримку України. Також він висловив подяку Міністерці юстиції та безпеки Нідерландів Ділан Єшільгоз-Зегеріус за сприяння роботі МКС та експертну підтримку. 

Андрій Костін висловив переконання, що знищення України та української ідентичності — цілеспрямована стратегія рф. І незаконна депортація українських дітей є частиною цієї стратегії. Більше того, росія щодня застосовує засоби та методи ведення війни, заборонені міжнародним правом. 

«Як зазначив Президент Володимир Зеленський, історичне рішення МКС передбачає історичну відповідальність. Наші єдність та співпраця — ключ до забезпечення відповідальності за злочини рф. Сьогоднішня зустріч — ще один крок до цієї єдності. Заради більш справедливого й безпечного світу», – констатував Генпрокурор.

Відео виступу

Повний текст виступу Генерального прокурора

Доброго ранку, шановні пані та панове.

І як зазначив мій колега і друг Денис Малюська, шановні друзі України. Тому що всі, хто сьогодні тут, хто підтримує боротьбу за справедливість, заради українців, заради України та демократичних цінностей свободи і державного суверенітету, — наші справжні друзі. І я радий бути сьогодні з вами і бути свідком цієї історичної для міжнародного правосуддя події. Прокурор Хан на конференції «United for Justice» у Львові три тижні тому сказав, що ми живемо у час війни цінностей. Видача ордеру на арешт Путіна Палатою досудового провадження Міжнародного кримінального суду є однозначним підтвердженням того, що, попри весь тиск та спроби підірвати систему міжнародного права, Офіс Прокурора та МКС безкомпромісно стоять на варті справедливості, і ті, хто дозволяє собі вчиняти міжнародні злочини, не залишаться безкарними.

У цьому сенсі наша сьогоднішня зустріч є надзвичайно своєчасною та доречною.

Щонайперше, хочу подякувати Сполученому Королівству, особисто Заступнику прем'єр-міністра, Державному секретарю з питань юстиції та Лорду-канцлеру Домініку Раабу за масштабну та неухильну підтримку, яку ви надаєте Україні. Також хотів би підкреслити роль Нідерландів та особисто Міністерки юстиції та безпеки Ділан Єшільгоз-Зегеріус у підтримці України, а також в експертній підтримці та сприянні роботі Міжнародного кримінального суду, результатом якої ми всі сьогодні захоплюємось. Я вдячний усім країнам, які підтримують Україну, Міжнародний кримінальний суд та сприяють його зміцненню.

Наша сьогоднішня зустріч є чітким свідченням того, що справедливість є фундаментальною цінністю наших суспільств. Без справедливості не може існувати демократичного та рівноправного світу. Російська агресія проти України, яка триває вже 390 днів, окрім того, що є грубим порушенням територіальної цілісності та суверенітету, також характеризується безжальними нападами на цивільне населення та житлові квартали, а також вчиненням широкомасштабних та систематичних жорстоких злочинів. Не минає жодного дня, щоб житлові райони чи будівлі не піддавалися прямим і навмисним атакам, що спричиняють величезні страждання і загибель мирних мешканців. Кілька днів тому ми всі вшанували пам'ять загиблих під час бомбардування Маріупольського драматичного театру. Ми досі не можемо повноцінно розслідувати цей жахливий злочин, оскільки Маріуполь все ще перебуває під окупацією. Росія діє за чітким планом знищення України та української ідентичності, здійснює незаконну депортацію та переміщення до Росії тисяч українських дітей, у тому числі з дитячих будинків та інтернатів, спрощуючи процес їхнього незаконного усиновлення та надання їм громадянства. Громадянство держави-агресора є одним, але дуже чітким проявом цього плану. Це робиться для того, щоб розірвати зв'язки з Україною та змінити їхню українську ідентичність. Наш офіс ініціював розслідування понад 72 000 воєнних злочинів. Ми бачимо, що це далеко не поодинокі або випадкові дії, ми бачимо, як російські військові неухильно виконують незаконні накази, що надходять з Кремля. У цих умовах лише спільними зусиллями на міжнародному та національному рівнях ми зможемо ефективно відповісти на політику сили та людських страждань, яку демонструє Росія, та ліквідувати будь-яку можливість притулку для воєнних злочинців.

Міжнародний кримінальний суд є непохитним фундаментом у цьому процесі досягнення справедливості, миру та безпеки в усьому світі. Україна тісно співпрацює з Судом від початку російської агресії. Ми внесли зміни до законодавства, щоб забезпечити стабільну основу для співпраці з МКС та безперешкодну роботу його представників на території України. Більше того, через три дні ми підпишемо угоду між МКС та Україною про створення представництва МКС в Україні, що, сподіваємось, виведе цю співпрацю на новий рівень. Ми працюємо з судами, підвищуємо кваліфікацію наших правоохоронців. Лише кілька днів тому ми завершили комплексний тренінг щодо інтегрованої моделі захисту та підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, орієнтованої на свідків та потерпілих. До кінця цього місяця ми завершимо процес створення підрозділу з координації роботи з потерпілими та свідками, а також посилення міжвідомчої та громадської координації. Маючи все це на увазі, дозвольте мені процитувати президента Зеленського, коли він говорив про видачу ордерів на арешт. Він зазначив, що це історичне рішення передбачає історичну відповідальність.

Суд тільки зробив заяву, проте перший крок до притягнення до відповідальності винних у скоєнні міжнародних злочинів та безпосередньо притягнення підозрюваного на лаву підсудних МКС є непростим завданням, особливо коли ордер на арешт видається проти чинного глави держави, яка не є учасницею МКС. Тому зараз на державах лежить обов'язок тісно співпрацювати з судом і в синергії розробляти індивідуальні рішення для подолання цих викликів.

Водночас, ми не повинні допустити, щоб злочин агресії залишився безкарним. Так, юрисдикція Міжнародного кримінального суду може бути обмежена щодо цього злочину. Однак це не повинно зупинити нас у прагненні досягти всеосяжного правосуддя в цьому питанні. Я закликаю вас підтримати ідею створення Міжнародного трибуналу для розслідування і судового переслідування злочину агресії – злочину керівних осіб, до якого відноситься найвище політичне і військове керівництво сьогоднішньої Росії. Путін підозрюється у скоєнні воєнних злочинів в Україні. Ці воєнні злочини не могли б бути скоєні, якби Путін і його оточення не вчинили злочин агресії.

Багато українців, які зараз розуміють, що Путін є підозрюваним у МКС, кажуть, що він вже є підозрюваним у злочині агресії. Навіть якщо ми досі не маємо інструменту, щоб переслідувати його на міжнародному рівні, це дуже важливо для всіх нас.

Я хотів би особисто відзначити роботу Каріма Хана, його команди як у Гаазі, так і в Україні, яка пліч-о-пліч працює з нашими прокурорами та слідчими. Всім нашим залученим експертам. Це була дійсно велика робота багатьох професіоналів, які вірять у силу правосуддя. І я дуже хотів би звернутися до вас із проханням про будь-яку можливу допомогу для Каріма Хана та його команди.

Для мене, як для Генерального прокурора України – країни, органи державної влади і всі органи правопорядку якої були активними з першого дня повномасштабного вторгнення – дуже важливо, що перша справа, передана до МКС щодо міжнародних злочинів, скоєних в Україні, була справою, де МКС чітко відіграв свою комплементарну роль щодо всіх справ, які ми розглядаємо. Оскільки ми не можемо притягти Путіна до відповідальності через його особистий імунітет.

Дякую вам, пане Хан, за цю роботу, адже це дуже важливо для наших прокурорів. Ви знаєте, як вони працюють. І для них дуже важливо, що перша справа була дійсно комплементарною. І ми обов'язково підемо далі. Я говорив багатьом з вас, що у нас багато планів, але для того, щоб ці плани були виконані, нам потрібна підтримка. Не тільки нам в Україні, але також і команді Каріма Хана. Для того, щоб йти вперед і показувати все більше результатів, які дійсно відкриють двері для справжньої довіри до міжнародного правосуддя, що діятиме вже зараз. Це дуже важливо для всіх нас і, звичайно, для жертв і постраждалих від воєнних злочинів.

Я хотів би закінчити цитатою американського президента Дуайта Ейзенхауера. Він сказав, що мир і справедливість – це дві сторони однієї медалі. Щоб досягти одного, ми повинні мати інше. І ми всі згодні, що Міжнародний кримінальний суд є ключем до цього. Дякую вам, мої дорогі колеги і друзі.