Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Ми повинні діяти своєчасно та адекватно, щоб забезпечити правосуддя та притягнення винних до відповідальності

Сприяння миру та запобігання агресії ніколи не було легким завданням. Але в 1945 році практично всі держави світу взяли на себе зобов’язання «врятувати майбутні покоління від жахів війни». Міжнародне співтовариство все ще зв’язане цим зобов’язанням – і ми повинні діяти своєчасно та адекватно, щоб забезпечити правосуддя та притягнення винних до відповідальності.

Говорив сьогодні про це на заході в рамках тижня міжнародного права ООН, присвяченому питанню створення Спецтрибуналу за злочин агресії. Злочин агресії наразі викликає стурбованість усієї міжнародної спільноти, адже заборона застосування сили вважається основним принципом сучасного світового порядку.

Для України надзвичайно важливим є припинення відвертого порушення її територіальної цілісності, яке мало на меті підірвати її державність і призвело до масових звірств – вчинення воєнних злочинів та злочину геноциду.

Саме зараз правильний момент для створення Спеціального трибуналу за злочин агресії. Це дозволить притягнути до відповідальності вище керівництво РФ, не дивлячись на їхній імунітет у національних судах.

Офіс Генпрокурора на міжнародному рівні залучений до всіх процесів, необхідних для створення Спецтрибуналу. Також ми зробимо все, що в наших силах, щоб доповнити його роботу на національному рівні.

Окремо відзначив виняткову роль Міжнародного кримінального суду, який стежить за ситуацією в Україні та має юрисдикцію щодо злочинів геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів.