Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Маємо запровадити єдині підходи до протидії домашньому насильству з використанням найкращих міжнародних практик, орієнтованих на права та інтереси постраждалих

Генеральний прокурор Андрій Костін провів спільну нараду з керівниками правоохоронних та державних органів з питань протидії домашньому насильству, захисту прав та інтересів постраждалих від таких правопорушень.

Андрій Костін констатував, що під час війни такі проблеми як домашнє насильство мають тенденцію до загострення.

«Лише за 9 місяців цього року зареєстровано понад 5000 кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством. Постраждали понад 4800 осіб, переважна більшість з яких – жінки та діти. І ці цифри зростають, що свідчить про необхідність посилення наших зусиль у запобіганні та протидії цьому явищу», – наголосив він.

Генпрокурор зосередив увагу присутніх на низці аспектів, які потребують особливої уваги. Серед них: своєчасна реєстрація кримінальних правопорушень та реагування на випадки домашнього насильства, правильна кваліфікація таких злочинів, комплексна допомога постраждалим, а також посилення уваги до дітей, які стали свідками домашнього насильства.

«Переконаний, людиноцентричний підхід у системі кримінальної юстиції має стати головним та єдиними можливим підходом. Ефективність протидії таким комплексним проблемам, як домашнє насильство, безпосередньо залежить від координації усіх відповідальних сторін: органів правопорядку та прокуратури, уряду, державних інституцій та неурядових організацій», – підкреслив Андрій Костін.

Він подякував за посилення консолідації зусиль на цьому напрямі роботи Першій Леді Олені Зеленській та віце-прем’єр-міністерці з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ользі Стефанішиній. А також представникам громадських організацій, які надають постраждалим тимчасовий прихисток, правову, соціальну та психологічну допомогу.

Обговорили подальші практичні кроки для розв’язання наявних проблем. Це спеціалізація та навчання для правоохоронців і прокурорів, які працюють з такими провадженнями, належне забезпечення потерпілих безоплатною правовою допомогою, посилення роботи із протидії домашньому насильству проти дітей. Також серед наших пріоритетів – запровадження єдиних підходів до організації досудового розслідування з використанням найкращих міжнародних практик, орієнтованих на права та інтереси постраждалих.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у своєму виступі зазначив, що найбільш поширеними у зверненнях людей є питання притягнення кривдників до відповідальності. Коли люди звертаються до правоохоронних органів, вони хочуть побачити дієву реакцію.

За його словами, дуже важливим сьогодні є подолання байдужості до домашнього насильства. Є випадки, коли систематичність насильства в родині призводить до тяжких, інколи непоправних наслідків.

На нарощуванні потенціалу протидії домашньому насильству звернув увагу і Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Він повідомив, що поліція збільшує кількість спеціалізованих мобільних груп, посилює контроль, впроваджує альтернативні інструменти повідомлення про випадки насильства, проводить інформування населення.

Міністерство внутрішніх справ спільно з депутатським корпусом постійно працює над законодавчими змінами для запобігання та протидії домашньому насильству.

«Лише спільними зусиллями ми зможемо підвищити якість реагування та надання допомоги, забезпечити невідворотність покарання та побудувати систему, яка діятиме в інтересах людини», – резюмував Генпрокурор.

У нараді взяли участь Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов, голова Національної поліції України Іван Вигівський, заступник Міністерства юстиції України Олександр Банчук, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, Урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко, представники Верховного Суду, Координаційного центру з надання правової допомоги та громадських організацій  «Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем» і «Ла Страда-Україна».