Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Іспанська експертна місія допомагатиме українським прокурорам з 3D-скануванням зруйновних об’єктів інфраструктури

Генеральний прокурор Андрій Костін провів зустріч з Послом Королівства Іспанії в Україні Рікардо Лопесом-Арандою Хагу та представниками Національної поліції і Цивільної гвардії Королівства Іспанія.

Андрій Костін зазначив, що один з останніх методів ведення війни, який використовує РФ, – це атаки на критично важливу цивільну інфраструктуру для позбавлення людей базових речей: води, електрики та опалення. Росія використовує холод та темряву як методи залякування цивільного населення.

Він підкреслив важливість та своєчасність візиту іспанської експертної місії.

«Зараз у нас є чудова нагода для співпраці і ми сподіваємося на плідну роботу експертної місії та допомогу українським прокурорам з 3D-скануванням зруйновних об’єктів критичної інфраструктури, зокрема в Києві та Київській області», – сказав Генпрокурор.

Андрій Костін висловив глибоку вдячність Іспанії за послідовну підтримку в протидії російській військовій агресії та співробітництво у розслідуванні воєнних злочинів.

«Ми дуже цінуємо те, що Іспанія завжди була і є надійним партнером та другом для нашої країни. З початку повномасштабного вторгнення російських збройних сил в Україну, Іспанія продемонструвала свою чітку позицію, зокрема тверду підтримку суверенітету та територіальної цілісності України», – констатував Генпрокурор.

Іспанія – серед країн, які на початку березня 2022 року подали звернення до Міжнародного кримінального суду через вторгнення РФ в Україну. 30 вересня 2022 року Іспанія офіційно приєдналася до позову України проти Росії, який розглядається Міжнародним судом ООН і стосується порушень Росією Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Також у березні 2022 року прокуратура Іспанії розпочала розслідування в межах універсальної юрисдикції як за злочин агресії з боку Російської Федерації, так і за серйозні порушення міжнародного гуманітарного права. Наразі іспанська сторона забезпечує отримання та збір інформації та доказів.