Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Головна мета органів правопорядку – щоб людина дійсно відчувала себе в безпеці та розраховувала на механізми відновлення справедливості

Міжвідомча робоча група розробила проєкт Комплексного стратегічного плану реформування органів правопорядку, як частини сектору безпеки і оборони України на 2023–2027 роки.

Генеральний прокурор Андрій Костін подякував усім членам міжвідомчої робочої групи, експертам та міжнародним партнерам за плідну, конструктивну, водночас інтенсивну і не завжди просту роботу.

«Результатом цієї роботи став проєкт масштабного стратегічного документу про візію, бачення того шляху, який остаточно інтегрує органи правопорядку України до бажаного загальноєвропейського простору свободи, безпеки та справедливості – проєкт Комплексного стратегічного плану», – зазначив Андрій Костін.

В ході підготовки проєкту цього документа експертна група опрацювала масив пропозицій і зауважень, які допомогли сформулювати шість стратегічних пріоритетів реформування органів правопорядку як частини сектору безпеки і оборони України. Це дозволить його модернізувати й привести у відповідність до стандартів, яких має досягти Україна на шляху до членства у ЄС. Також закладено підґрунтя для подальших кроків на цьому шляху – формування операційного плану.

До стратегічних пріоритетів реформування органів правопорядку відноситься:

1. Дієвість та ефективність органів правопорядку та прокуратури, як невід’ємної складової сектору безпеки і оборони, в межах якого вони забезпечують національну безпеку України, у тому числі громадську безпеку і порядок, протидію злочинності з урахуванням стратегічних цілей і відповідно до стандартів прав людини, основних прав і свобод, а також принципів гендерної рівності.

2. Послідовна кримінальна політика, пріоритетом якої є запобігання злочинності, невідворотність відповідальності, захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, забезпечення інтересів потерпілого.

3. Оперативність кримінального провадження з дотриманням міжнародних стандартів та принципу верховенства права.

4. Система управління, що орієнтована на результат відповідно до встановлених пріоритетів.

5. Комплексна цифрова трансформація.

6. Відкритість, прозорість, підзвітність, незалежність та політична нейтральність.

«Головне наше завдання – пам’ятати, що в центрі уваги сектору правопорядку, сектору безпеки і оборони є людина, її життя, здоров’я, честь і гідність, права і охоронювані законом інтереси. Наша головна мета – щоб людина дійсно відчувала себе в безпеці, знала, що має свободу. І у випадку, якщо щось загрожує її безпеці чи свободі, щоб ця людина розраховувала на механізми справедливості. Це прості слова, але давайте пам’ятати про те, що це є нашою головною метою», – резюмував Андрій Костін.

Розроблений учасниками міжвідомчої робочої групи проєкт Комплексного стратегічного плану передадуть на розгляд до Офісу Президента України.

Учасники міжвідомчої групи – очільники Офісу Генпрокурора, МВС, Міністерства юстиції, ДБР, СБУ, Національної поліції, БЕБ, Державної прикордонної служби, Державної митної служби, а також представники Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, міжнародні експерти від КМЄС, проєкту ЄС «PRAVO-JUSTICE», Офісу Ради Європи в Україні, відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні, Міжнародної організації права розвитку (IDLO).