Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Досліджуємо воєнні злочини на Київщині як можливі елементи геноциду, який росія намагається вчинити проти українського народу

Генеральний прокурор Андрій Костін в ефірі телемарафону розповів про поточні результати розслідування воєнних злочинів рф, вчинених на території Київщини з початку повномасштабного вторгнення.

Наразі задокументовано понад 20 тисяч воєнних злочинів, з яких 13 тисяч були вчинені під час окупації. Внаслідок цих злочинів загинуло 2406 осіб, 1030 осіб отримали поранення.

"За скоєння цих злочинів повідомлено про підозру 193 особам. Завершено розслідування і скеровано до суду обвинувальні акти щодо 130 осіб. Вже є вироки 25 особам", – розповів Генпрокурор.

Також повідомлено про підозру 146 особам, причетним до вчинення воєнних злочинів у Бучанському районі. Серед них 55 осіб, які безпосередньо підозрюються у вчиненні злочинів в м. Буча. До суду скеровано обвинувальні акти щодо 89 осіб, 26 з яких –  щодо злочинів у м. Буча. Засуджено 22 особи, 10 з них – за злочини в м. Буча.

За словами Андрія Костіна, масовість та спланованість злочинів на Київщині свідчить про геноцидні наміри країни-терориста.

"Ми досліджуємо ці злочини як можливі елементи геноциду, який росія намагається вчинити проти українського народу. Зокрема, прокурори здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом масових вбивств у Бучі у лютому-березні 2022 року. Це провадження налічує 268 кримінальних правопорушень щодо вбивств понад 350 цивільних осіб, які потенційно можуть бути віднесені до геноцидальних", – зазначив Генпрокурор.

"Завдання прокурорів – проаналізувати ці провадження та відповісти на питання – які злочинні діяння мають всі необхідні елементи, що дозволять кваліфікувати ці окремі злочини, як частину великої кампанії зі знищення української нації – геноциду. Повну картину цих злочинів ми побачимо лише після звільнення всіх окупованих територій", – заважив він.

Повне відео інтерв'ю