Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
600 тис грн «відкату» за допуск до проектів - викрито двох посадовців «Київпастранс» та посередників

За процесуального керівництва Деснянської окружної прокуратури міста Києва на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди затримано і повідомлено про підозру керівнику структурного підрозділу комунального підприємства «Київпастранс», його заступнику та двом посередникам (ч. 3 ст. 368 КК України).

За даними слідства, протягом 2021 року керівництво відокремленого структурного підрозділу КП «Київпастранс», підпорядкованого Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, прописало умови та уклало з підконтрольним фіктивним підприємством договір підряду на проведення робіт з реконструкції трамвайних колій. Сума договору становила понад 400 млн грн.

Фіктивний підрядник, не маючи власних потужностей для виконання робіт, уклав договір субпідряду з іншим приватним підприємством на майже 28 млн грн.

Субпідрядник роботи виконав, але керівництво структурного підрозділу КП з ним не розраховувалося та заборгувало майже 3,5 млн грн.

За погашення цієї заборгованості та отримання «допуску» до інших проектів чиновники вимагали з виконавця робіт 10 % «відкату». Загальна сума неправомірної вигоди становила понад 600 тис грн.

У межах слідства проведено контрольовану передачу грошових коштів керівнику структурного підрозділу та його заступнику, яких затримано. Також правоохоронці затримали двох посередників - директора підконтрольної фірми та довірену особу посадовця КП, який здійснював реєстрацію підконтрольних фіктивних підприємств та управляв ними.

Під час обшуків у робочому кабінеті керівника структурного підрозділу знайдено гранату Ф1, з сейфу вилучено грошові кошти в сумі 20 600 доларів США.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів. Також перевіряється причетність учасників схеми до розкрадання понад 400 млн грн бюджетних коштів, виділених на розвиток та утримання інфраструктурних об’єктів столиці.

Викрито корупційну схему прокурорами спільно зі слідчими СВ Деснянського УП ГУ Нацполіції у м. Києві за оперативного супроводу УСР в м. Києві ДСР Нацполіції України та ГУ СБУ в м. Києві та Київській області. Досудове розслідування триває.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.