Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
2000 доларів США хабара за фіктивну інвалідність для уникнення призову – на Закарпатті судитимуть лікаря-члена ВЛК

Прокурори Ужгородської окружної прокуратури Закарпатської області скерували до суду обвинувальний акт стосовно лікаря-психіатра одного з районних медичних закладів за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України).

Розслідуванням встановлено, що медик, який входив до складу військово-лікарської комісії, вимагав хабар за «вирішення питання» щодо виготовлення військовозобов’язаному документів для отримання інвалідності. У подальшому це надавало змогу уникнути мобілізації.

Сума неправомірної вигоди становила 2000 доларів США.

Восени 2023 року лікар разом із авансом у розмірі половини від усієї суми грошової винагороди узяв медичні довідки чоловіка для «вивчення». Він запевнив громадянина, що оформить необхідні для відстрочки від мобілізації документи та надасть їх після сплати решти.

На початку січня 2024 року правоохоронці викрили та затримали обвинуваченого на одержанні коштів.

Під час досудового розслідування його тимчасово відсторонили від займаної посади.

Досудове розслідування у кримінального провадженні здійснювало Ужгородське райуправління поліції, оперативний супровід – обласне Управління СБУ та Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.