Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
12 мешканцям у Запорізькій області повідомлено про підозру у держзраді

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора 12 мешканцям одного з тимчасово окупованих населених пунктів Запорізької області повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, працівники сфери пенсійного забезпечення, торгівлі, священнослужитель, співробітники окупаційної адміністрації, перебуваючи за місцем проживання з часу його окупації, перейшли на бік ворога.

Вони активно сприяють окупаційній владі у здійсненні управлінських функцій в окупаційній адміністрації, організації торгівельної та інших видів діяльності у сфері економіки на користь окупаційної влади, сплачують «податки»окупаційному режиму, здійснюють пропаганду російських наративів у релігійній сфері, культурі, організовують різного роду виплати для населення від імені держави-агресора.

Стосовно ще трьох мешканців цього ж населеного пункту отримано дозвіл суду на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia).

Загалом за час слідства у цьому кримінальному провадженні повідомлено про підозру 28 особам, стосовно 9 осіб отримано дозвіл суду на здійснення спеціального досудового розслідування, до суду для розгляду по суті скеровано 6 обвинувальних актів.

Досудове розслідування здійснюється Головним слідчим управлінням Нацполіції України за оперативного супроводу співробітників Департаменту захисту національної державності СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.