Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Захист прав журналістів


Офіс Генпрокурора та медійні і правозахисні ГО підписали меморандум про співпрацю

14 вересня 2021 року Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Офісом Генерального прокурора та медійними і правозахисними громадськими організаціями.




Також до підписання меморандуму долучилися

ГО «Інститут масової інформації» в особі Оксани Романюк, ГО «Кримська правозахисна група» в особі Ольги Скрипник, ГО «Інститут розвитку регіональної преси» в особі Людмили Панкратової, ГО «Платформа прав людини» в особі Олександра Бурмагіна, ГО «Детектор медіа» в особі Галини Петренко, ГО «Центр інформації про права людини» в особі Тетяни Печончик.





Крім цього у заході взяли участь

Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, спеціаліст з політичних питань Представництва ЄС в Україні Ізмаїл Хан, заступник Генерального прокурора Ігор Мустеца, представники Офісу Генерального прокурора, визначені відповідальними за виконання положень меморандуму, Олексій Бонюк та Олег Пелепюк, директор Тренінгового центру прокурорів України Олеся Отраднова, заступник Міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко, представники засобів масової інформації та інші.





Метою меморандуму визначено консолідацію зусиль сторін, спрямованих на визначення спільного бачення щодо вдосконалення способів захисту прав журналістів від протиправних посягань; спрощення забезпечення свободи та безпеки журналістів; підвищення ефективності нагляду за додержанням вимог законодавства під час здійснення досудового розслідування, а також підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені проти журналістської діяльності, і притягнення до відповідальності осіб, винних у таких кримінальних правопорушеннях. 

Цей документ відкритий до підписання іншими громадськими організаціями.

Рішення про укладення меморандуму було прийнято на зустрічі з медійними і правозахисними організаціями та журналістами в травні 2021 року. Відтоді діалог і співпраця із їх представниками щодо конкретних проваджень та нових випадків порушень триває в регулярному режимі.

Сьогодні вже в кожній обласній прокуратурі визначено прокурора, який відповідає за цей напрям. По всій Україні відбулися зустрічі з представниками медійних організацій.





Так, упродовж

2021 року особам повідомлено про підозру у вчиненні 32 кримінальних правопорушень, за весь 2020 рік їх було 25. Одне із нещодавніх та актуальних проваджень за фактом спричинення тілесних ушкоджень журналісту онлайн-видання «Букви», в якому повідомлення про підозру здійснено вже на наступний день. 

З початку року до суду скеровано обвинувальні акти щодо вчинення 25 кримінальних правопорушень, така ж кількість була за весь 2020 рік. 

Загалом від початку року всіма органами досудового розслідування зареєстровано 182 кримінальних правопорушення за фактами вчинення кримінальних правопорушень стосовно представників медіа (статті 171, 345-1, 347-1 та 349-1 КК України). З урахуванням минулорічних, на даний час розслідується 297 кримінальних правопорушень щодо журналістів.

Окрім того, сьогодні вже розроблено курс тренінгів, під час яких прокурорів навчатимуть стандартам оперативного та якісного реагування на злочини, вчинені проти журналістів.