Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
10 тис доларів США за переправлення військовозобов’язаних за кордон – на Волині судитимуть учасників злочинної групи

Прокурори Ковельської окружної прокуратури Волинської області скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох громадян, які у складі організованої групи займалися складанням та видачею завідомо підроблених офіційних документів, організацією незаконного переправлення через державний кордон України (ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України).

Слідством встановлено, що організатор групи – житель Києва – з травня 2022 року по січень 2023 року підшуковував військовозобов’язаних чоловіків, які хотіли вирішити питання з виїздом за межі країни.

Один зі спільників працював лікарем територіального медичного об’єднання. Він підробляв документи щодо встановлення медичних діагнозів. На їх підставі чоловіки виключалися з числа військовозобов’язаних та могли виїжджати за кордон під час воєнного стану.

Третій учасник злочинної групи, житель Ковеля, відповідав за супровід ухилянтів та перевезення їх за кордон.

Свої послуги учасники злочинної групи оцінювали в 10 тис доларів США.

Загалом вони встигли переправити до країн Євросоюзу чотирьох військовозобов’язаних. Під час переправлення чергового «клієнта» у січні 2023 року їх затримали.

У ході санкціонованих обшуків за місцями проживання обвинувачених вилучено готівкові кошти – майже 29 тис доларів США, 2500 євро, понад 100 тис грн, чисті бланки різних документів, комп’ютерну техніку, мобільні телефони.

Досудове розслідування здійснювало Ковельське районне управління поліції Головного управління Нацполіції у Волинській області, оперативний супровід – УСР у Волинській області ДСР НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.