Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Захоплення Запорізької АЕС – командиру військової частини РФ повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора заочно повідомлено про підозру командиру військової частини Федеральної служби військ національної гвардії РФ у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підозрюваний, здійснюючи командування однією із двох батальйонно-тактичних груп збройних сил та національної гвардії РФ, віддав наказ про напад та силове захоплення із застосуванням зброї Запорізької атомної електростанції у м. Енергодар. Він також безпосередньо взяв участь у захопленні, знаючи, що атомна електростанція відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права є об’єктом, що містить небезпечні сили.

Такі дії становлять пряму загрозу життю і здоров’ю мирного населення, суперечать нормам ст. 56 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, яка прямо забороняє  вчиняти напади на атомні електростанції в умовах збройного конфлікту.

У результаті цього нападу загинуло дві особи, пошкоджено споруди атомної електростанції.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ за оперативного супроводу співробітників ГУ «І» Департаменту захисту національної державності СБУ.